Vítaná podpora před volbami: Ruská hvězda americké NHL založila Team Putin

Horizont ČT24: Hvězda Washingtonu Capitals založila Team Putin (zdroj: ČT24)

Ruský prezident Vladimir Putin je znám i jako majitel černého pásu v judu a střelec desítek hokejových gólů. Teď se vládce Kremlu dočkal i vlastního týmu. Založila ho ruská hvězda NHL a kapitán hokejistů Washington Capitals Alexandr Ovečkin. I když Putin zatím svou kandidaturu na další funkční období nepotvrdil, Ovečkin mu poskytl výraznou mediální pomoc.

„Nikdy jsem se netajil svým vztahem k našemu prezidentovi a vždy jsem ho otevřeně podporoval,“ napsal dvaatřicetiletý hokejista. „Jsem přesvědčen, že nás, stoupenců Vladimira Putina, je mnoho. Pojďme se sjednotit a ukázat všem silné a semknuté Rusko,“ uvedl slavný ruský útočník na Instagramu. Na členství v Putinově – zatím virtuálním – týmu je prý hrdý.

Team Putin podpořila i další ruská hvězda ve službách americké NHL Jevgennij Malkin.

Vladimir Putin si znovu zahrál hokej
Zdroj: Reuters

Vztah ruského prezidenta a hokeje je plný vzájemných sympatií. A Vladimir Putin dokáže sportovní body pravidelně měnit v ty politické.

O Ovečkinově iniciativě prý předem nevěděl, s hokejistou se ale několikrát osobně setkal. Naposledy spolu v srpnu předávali ceny na turnaji v bojovém sportu sambo v jihoruském Soči. Letos v červnu Ovečkinovi podle agentury TASS Putin telefonicky gratuloval k sňatku s ruskou modelkou Anastasijou Šubskou.

Američné se pokusí ovlivnit naše volby, obává se Putin

Putinův tým má prezidentovi pomoct v březnových volbách, přestože se o v pořadí čtvrtý mandát zatím oficiálně nepřihlásil. Malkin střílí góly za tučňáky z Pittsburghu, Ovečkin pak vede tým přímo v americké metropoli, kde právě probíhá vyšetřování údajných zásahů Kremlu do loňských prezidentských voleb.

Putin minulý týden Američanům úder vrátil. Nejnovější zákaz startu ruských sportovců pod pěti kruhy má podle něj politický podtext. „Mám velké podezření, že kvůli našemu údajnému ovlivňování jejich voleb chtějí vyvolat problémy během prezidentských voleb v Rusku,“ nadnesl ruský prezident.

Alexander Ovečkin ani další hvězdy NHL ruský národní tým na Hrách v Jižní Koreji nepodpoří. Vedení nejslavnější hokejové soutěže světa jim účast nepovolilo.