Radovan Karadžić se chce u haagského soudu hájit sám

Bělehrad - Radovan Karadžić se tribunálu v Haagu zřejmě nevyhne, hájit se hodlá sám. Podle hlavního srbského žalobce neexistuje možnost, že by bývalý bosenskosrbský předák mohl být souzen v Srbsku. Bělehradský soud pro válečné zločiny už totiž rozhodl, že byly splněny všechny podmínky pro jeho vydání mezinárodnímu právu a nic by na tom nemělo změnit ani Karadžičovo odvolání. Lze předpokládat, že soud o jeho vydání do Haagu rozhodne už o tomto víkendu. Kdy přesně odjede, však podle mluvčí soudu pro válečné zločiny v Srbsku Ivany Ramičové ovlivní spousta faktorů.

Hlavním Karadžičovým cílem je nyní podle jeho bratra Luky dobrá příprava na soud v Haagu: „Požádal mě, abych mu sehnal některé písemnosti a dokumenty. Mám také oslovit konkrétní lidi. Chce, aby mu pomohli s obhajobou před haagským tribunálem.“ Karadžičův advokát Svetozar Vujačić potvrzuje, že se bývalý bosenskosrbký předák chce u soudu hájit sám. „My se mu budeme snažit co nejvíce pomoci,“ dodává. Všichni tři Karadžičovi bratři věří, že obhajoba bude velmi účinná a že bude někdejší prezident bosenské Republiky srbské u haagského soudu zproštěn obvinění.

O samotném zatčení a Karadžičově minulosti se jeho bratři, kteří dnes bývalého lídra bosenských Srbů navštívili v cele speciálního soudu pro válečné zločiny, kde je Karadžič nepřetržitě od pondělí, nechtějí bavit. „Říkají, že o Radovanovi neměli žádné zprávy a že nic neví ani o jeho zatčení, první informace se prý dozvěděli až v pondělí,“ konstatuje zpravodaj ČT Karel Rožánek a dodává, že Karadžičův advokát stále trvá na tom, že bývalý bosenskosrbský předák byl zatčen už v pátek. „Zatkli ho ve večerních hodinách v pondělí. To je jediná oficiální informace. Druhá varianta prostě neexistuje,“ tvrdí naopak mluvčí hlavního žalobce pro válečné zločiny v Srbsku Bruno Vekarić. K oficiálního verzi srbské vlády o pondělním zatčení strůjce bosenské genocidy se přiklání také Rožánek, jak prohlásil v dnešních Událostech, komentářích.

Karadžičovi bratři se podle Rožánka shodují na jedné věci: „Říkají, že se především trochu uleví jejich rodině. Skončí třináctileté období, kdy byli Karadžičovi blízcí pod neustálým policejním dohledem a že po jeho zatčení by blízcí a rodina mohli mít klid.“

Luka Karadžić
Zdroj: ČT24