Situaci v Sýrii jsme podcenili, uznal Kerry

Washington - Americký ministr zahraničí John Kerry připustil, že USA začaly řešit syrskou krizi pozdě. Teď se prý snaží zabránit zhroucení země. Rusko přiznalo, že v Radě bezpečnosti OSN o víkendu zablokovalo prohlášení o syrském Kusajru, kde povstalci čelí ofenzivě vládních jednotek.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič současné boje o Kusajr označil za protiteroristickou operaci. Syrská armáda spolu s libanonským Hizballáhem zahájila ofenzívu 19. května a z většiny města už opozici vytlačila. Povstalci ale stále bojují; město je obležené a 30 000 civilistů je bez dodávek jídla a léků. Lékaři potřebují naléhavě evakuovat několik set těžce raněných lidí. Pokoušeli se o to minulý týden, avšak evakuační konvoj se dostal do palby a 13 raněných zemřelo.

OSN marně žádá obě bojující strany, aby zastavily boje a umožnily dopravit k civilistům a raněným pomoc.

Šéf americké diplomacie Kerry dnes přiznal, že USA se k úsilí o skončení syrské občanské války připojily pozdě. „Je to velmi obtížný proces, k němuž jsme se přidali pozdě. Snažíme se zabránit tomu, aby sektářské násilí Sýrii zcela rozbilo; Sýrie je rozbitá na enklávy, její instituce jsou zničeny, prchlo z ní a zabito tam bylo bůhvíkolik lidí,“ řekl Kerry.

Protiteroristická operace se blíží ke konci, tvrdí Rusko

Británie o víkendu předložila v Radě bezpečnosti OSN text, který měl ve formě prohlášení vyjádřit velké obavy nad tím, co se v Kusajru děje. Rusko jej ale zablokovalo. Lukaševič dnes prohlásil, že to byla „žádost o jednostranné příměří adresovaná syrské armádě a o vytvoření únikové cesty pro bandity, kteří jsou právě obklíčeni v několika kusajrských čtvrtích“.

Lukaševič dodal, že Rusko „nepovažuje za patřičné zvedat mezinárodní hlas v situaci, kdy syrská armáda uzavírá protiteroristickou operaci proti lidem, kteří beztrestně a po měsíce terorizují místní obyvatelstvo“.

Rusko stejně jako USA usiluje o politické řešení situace a chce k tomu svolat do Ženevy další mezinárodní konferenci. Původně se měla konat v červnu, nyní se hovoří o červenci.