Na předměstí Toulouse najel muž do studentů. Tři zranění, pachatele policie zadržela

Muž na předměstí francouzského Toulouse úmyslně najel do pěších. Tři osoby zranil, z toho jednu vážně. Podle BBC se mělo jednat o tři čínské studenty. Všichni byli hospitalizováni v Toulouse. Policie pachatele okamžitě zadržela. Incident se podle serveru listu Le Figaro odehrál před lyceem Saint-Exupéryho na předměstí Blagnac, a to kolem čtvrté hodiny odpolední. Vážně zraněná studentka (23 let) je mimo ohrožení života. Dalšími zraněnými jsou 23letý muž a 22letá žena.

Zadržený řidič se ve vazbě k činu přiznal. Francouzský deník zjistil, že se narodil roku 1989, je asijského původu, už dříve se dopustil menších prohřešků vůči zákonu (nelegální držení drog) a možná také trpěl psychickými problémy. Případ vyšetřuje místní policie.

Podle prokurátora v Toulouse Pierre-Yvese Couilleaua zadržený uvedl, že touha najet do lidí v něm zrála zhruba jeden měsíc. Podle policejních zdrojů muž sám sebe označil za schizofrenika. Podle agentury Reuters muž dlouho trpěl duševními problémy a až do loňského prosince byl hospitalizován.  

Zřejmě bez vazeb na teroristy

BBC dodala s odkazem na policejní zdroje, že útočník nebyl v hledáčku zpravodajských služeb v souvislosti s teroristickými aktivitami. Couilleat toto stanovisko podpořil, když prohlásil, že podezřelý nefiguruje v seznamu osob představujících možné ohrožení národní bezpečnosti. V tomto seznamu jsou i lidé, kteří by podle úřadů mohli mít teroristické úmysly. „V tuto chvíli to nepovažujeme za teroristický čin, i když to ani nevylučujeme, “ řekl prokurátor. 

Podporu zraněným vyjádřil francouzský ministr vnitra Gérard Collomb, který rovněž pochválil policii za rychlou reakci. Pozadí činu by podle něj mělo objasnit vyšetřování.

„Jsem velmi šokovaný agresí vůči studentům v Blagnacu. Všichni jim a jejich blízkým nabízíme podporu ,“ uvedl Jean-Luc Moudenc, starosta Toulouse.

Francie byla od roku 2015 několikrát dějištěm teroristických útoků islamistů. Zemřelo při nich přes 240 lidí. V pondělí si země připomene druhé výročí pařížských útoků, které si vyžádaly více než 130 životů.

  • 20. dubna 2017: Přímo na pařížském bulváru Champs Elyseé útočník zastřelil hlídkujícího policistu. Při incidentu byla také zraněna zahraniční policistka. Policie ho následně zneškodnila, pro úřady ale nebyl neznámou osobou. Kvůli podobným incidentům ho vyšetřovaly už v minulosti.
  • 26. července 2016: Katolický kněz byl zabit dvěma ozbrojenými muži v normandském kostele v Saint-Etienne-du-Rouvray. Dvojice ozbrojená nožem vtrhla do kostela během mše, kde kromě kněze zadržela také 4 rukojmí. Speciální komando je zabilo při následné operaci. Podle tehdejšího prezdienta Hollanda měli muži zřejě kontakty na IS.
  • 14. července 2016: Nákladní auto vážící 19 tun najelo do davu na rušné promenádě v Nice. Během 45 sekund srazil na tři stovky lidí, včetně dětí. Na následky útoku zahynulo 86 lidí, útok si vyžádal také 307 zraněných. Útočníkem byl 31letý Francouz tuniského původu Lahouaiej Bouhlel, kterého policie jej na místě zastřelila. Útok si přisvojil tzv. Islámský stát.
  • 13. června 2016: Několik dní po zahájení evropského fotbalového šampionátu zabil terorista v západní části Paříže policistu a jeho partnerku. Útočníka, který se ve videu hlásil k Islámskému státu, zastřelila policie.
  • 13. listopadu 2015: Série útoků v pařížském koncertním sále Bataclan, v barech, restauracích i na stadionu Stade de France přinesla smrt 130 lidem. K nejhoršímu teroristickému útoku v dějinách Francie se taktéž přihlásil Islámský stát.
  • 7. až 9. ledna 2015: Dva islamisté zabili při útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo dvanáct lidí. Jejich komplic zavraždil policistu a čtyři další lidi v židovském obchodě v Paříži. Vrahy zastřelila policie.