Pod vodou je i část Německa, Rakouska a Švýcarska

Berlín/Vídeň/Basel - Problémy s rozvodněnými řekami mají kvůli silnému a vytrvalému dešti také okolní země. V některých částech Německa, Rakouska a Švýcarska voda vyplavila domy a vylila se na silnice. V Německu a Švýcarsku už kvůli povodním v posledních dnech zemřeli nebo jsou pohřešováni minimálně čtyři lidé. Z Rakouska je pak hlášen jeden mrtvý a dva pohřešovaní.

Velká voda má v Německu nejméně jednu oběť, některá města na jihu země dokonce vyhlásila poplach před katastrofou. Podle meteorologů hrozí, že Německo zaplaví stoletá voda. Stoupající hladiny řek zaplavily města v Bavorsku, Sasku, Bádensku-Württembersku a Durynsku. Řidiči by si měli dát pozor v okolí Chemnitzu (Saské Kamenice) nedaleko českých hranic, kde voda zaplavila několik silnic. Radnice již kvůli záplavám nařídila evakuaci téměř celého města.

Například voda z Neckaru začíná zaplavovat ulice i v historickém Heidelbergu. Záplavy se čekají v okolí Dunaje, Rýna i Labe. Navíc půda v Německu je podle odborníků nejpodmáčenější za půl století. I proto mohou mít další deště tragické následky.

Poplach kvůli povodním vyhlásila například města Pasov, Rosenheim nebo okres Lipsko. „Připomíná nám to dvoje nejhorší povodně v oblasti, z roku 1954 a 2002. Vyhlásili jsme pohotovost, protože to přesáhlo naše odhady, o pomoc jsme už požádali i armádu,“ uvedl starosta Pasova Jürgen Dupper.

Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila nejvíce postiženým spolkovým zemím „plnou podporu“. V případě potřeby je prý připravena také nasadit na pomoc armádu. Záchranáři v Pasově předpokládají, že hladina Dunaje stoupne na 10,5 metru. Řada míst v Německu byla kvůli záplavám odříznuta od okolního světa.

Rakousku zemřel jeden člověk při sesuvu bahna v obci St. Johann nedaleko Salcburku, když odklízel následky záplav. Další nejméně dva lidi záchranáři hledají. Nejvíce práce tak mají hasiči. „Situace se vyhrocuje,“ prohlásil dolnorakouský zemský rada Stephan Pernkopf. Dodal, že na některých místech je třeba počítat se stoletou vodou. Ve všech oblastech kolem Dunaje je v Rakousku vyhlášena výstraha před záplavami.

V Salcburku už voda zaplavila historické centrum. Stovky Rakušanů musely opustit své domovy. Problémy hlásí také obce v okolí řeky Saalach na západě země. Silný déšť zvedl i hladinu Dunaje, Enže nebo Salice. 

Na velkou vodu se připravují i ve Švýcarsku, hlavně v okolí Lucernu a Basileje. 

I na Slovensku podle serveru Aktuality.sk hrozí okresům podél Dunaje záplavy. Slovenský hydrometeorologický ústav pro tyto okresy vydal výstrahu druhého stupně před povodněmi. Druhý stupeň podle úřadu upozorňuje na situaci, která může ohrozit lidskou činnost a způsobit škody na majetku.

Hasiči mají plné ruce práce i v Polsku, kde v posledních 24 hodinách zasahovali ve více než 500 případech, hlavně kvůli vyplaveným sklepům. Své domovy dočasně opouštějí lidé poblíž českých hranic. Protipovodňové hráze zpevňují i na Dolním Slezsku, bezprostřední nebezpečí velkých záplav však nehrozí, ujistil mluvčí hasičů v televizi TVN 24.  

Na Ukrajině sobotní bouře připravila o elektřinu stovky obcí. Do 133 vsí, převážně v okolí Kyjeva a Oděsy, se dodávky proudu zatím nepodařilo obnovit.   

Zatímco v Rusku v Moskvě dnešní předpověď slibuje 26 stupňů Celsia, obyvatele sibiřského Kemerova zaskočilo sněžení a teploty pod nulou. „Sníh v červnu není v naší oblasti vůbec typický,“ tvrdí místní meteorologové. Nicméně topná sezona tam skončila teprve tento týden.