Washington zpřísňuje obchodní a turistické sankce vůči Kubě, které zmírnil Obama

Američané mířící na Kubu musejí počínaje středou opět využívat služeb amerických cestovních agentur. Rovněž se musejí vyvarovat hotelů, obchodů či kontaktů s dalšími kubánskými společnostmi, které Spojené státy zařadily na sankční seznam. Cílem opatření je podle amerického ministerstva financí, které sankce spravuje, zabránit tomu, aby ze vzájemného obchodu a turistiky těžily ozbrojené a zpravodajské složky kubánského komunistického režimu, napsala agentura AP.

Americký prezident Donald Trump chystané zpřísnění sankčního režimu s Kubou ohlásil již v červnu, do nynějška ale trvala příprava tohoto opatření. AP poznamenala, že nově zpřísněná pravidla se vrací do doby před rokem 2015, kdy se tehdejší americký prezident Barack Obama dohodl s kubánským protějškem Raúlem Castrem na obnovení vzájemných diplomatických vztahů.

Ministerstvo financí zveřejnilo rozšířený seznam kubánských subjektů, s nimiž Američané nesmí přímo obchodovat. Jde o desítky hotelů, obchodů a dalších podniků, které jsou podle Washingtonu spojeny s kubánskou armádou.

USA chtějí také znemožnit, aby se americký export na Kubu dostal k zakázaným subjektům. Americkým turistům se při cestách na karibský ostrov ukládá povinnost využívat služeb společností se sídlem v USA. Americký zástupce organizace jim pak bude muset dělat doprovod.

Příkladem nově zakázaného hotelu je havanské luxusní ubytovací zařízení Manzana Kempinski, který provozují společně hotelový řetězec Kempinski sídlící ve Švýcarsku a společnost Gaviota, která spadá pod kubánskou armádu. Tento hotel je v provozu od letošního roku a podle AP je jediným, který na Kubě splňuje mezinárodní standardy pěti hvězdiček.

Trump v červnu při ohlašování změny politiky otevřenosti vůči Kubě, v rámci které zpřísnil pravidla týkající se cestování Američanů na Kubu či zasílání finančních prostředků na ostrov, současně slíbil, že nezruší některé diplomatické a obchodní vazby a nezastaví činnost amerického velvyslanectví v Havaně. Komerční lety mezi USA a Kubou budou pokračovat a Američané si dál mohou vozit domů kubánské zboží.