Protivládní demonstrace v Turecku - Istanbul a Ankara na nohou

Istanbul – Protesty proti kácení stromů v istanbulském parku Gezi přerostly v mohutné protivládní demonstrace. Včera policie proti demonstrantům zakročila slzným plynem. Demonstrace dnes přerostly v mohutné akce na protest proti včerejšímu zásahu policie. Premiér Erdogan vyzývá ke klidu. Turecká policie na více než 90 demonstracích pozatýkala skoro 1000 lidí.

Nepokoje kvůli plánovaným stavebním úpravám v parku Gezi vypukly včera, pokračují i dnes a protesty, které mezitím přerostly v protivládní akce, se rozšířily i do Ankary. Podle zpravodaje BBC tak lokální protestní akce přerostla v mohutné demonstrace proti vládě. Ministr vnitra oznámil, že na více než 90 demonstracích po celém Turecku bylo pozatýkáno 939 lidí. „V různých městech bylo zadrženo 939 lidí, někteří už byli propuštěni,“ potvrdil ministr Muammer Güller.

Policie dnes opět zakročila v Istanbulu proti demonstrantům, použila proti nim vodní děla a slzný plyn. Policie chtěla především zabránit tomu, aby demonstranti obsadili náměstí Taksim. Dnes se k němu vydalo až 5 000 lidí a mnozí na připravené policisty házeli kamení. Po mostě přes Bosporskou úžinu z asijské strany města do evropské mířily stovky až tisíce lidí. Hned za mostem je ale zastavila vodní děla a slzný plyn. Lidé volali hesla jako 'Sjednoťme se proti fašismu!' nebo 'Vládo, odstup!'.

Premiér Erdogan v projevu k nejnovějším protestům řekl, že projekt na přestavbu parku Gezi bude pokračovat. Zároveň obvinil demonstranty, že využívají regionální problém k povzbuzení protivládních nálad. Připustil nicméně, že včerejší zásah policie byl možná nepřiměřený a že si o opatřeních bude muset promluvit s ministrem vnitra a guvernérem Istanbulu.

Erdogan dnes také prohlásil, že policie zůstane na náměstí Taksim, aby zajistila klid. „Policie tam byla včera, je tu dnes a zůstane tady i zítra, protože náměstí Taksim se nesmí stát místem, kde si extremisté budou dělat, co chtějí,“ řekl Erdogan. Podle Anatolské tiskové agentury se však policie po krátkých střetech s demonstranty začala z náměstí stahovat. Přitom došlo k několika potyčkám a policisté znovu použili slzný plyn, aby demonstranty zastavili. Poté ale policie náměstí opustila.

Demonstranti už včera soustředili svůj protest na náměstí Taksim. Policie je odtud vyhnala.

Násilné nepokoje v Turecku pokračují (zdroj: ČT24)

Premiér Erdogan je u moci od roku 2002, někteří Turci si přitom stěžují, že jeho vláda má autoritářské tendence. Odpůrcům se například nelíbí, že minulý týden parlament odsouhlasil zákon, který zakazuje v noci konzumaci alkoholu. Nepokoje se přelily i do hlavního města Ankary. „Chtějí z téhle země vytvořit islamistický stát,“ varuje jedna z demonstrantek.