Ženich a ženich – Francie poprvé zažila svatbu homosexuálů

Montpellier – Vůbec poprvé si ve Francii řekli dva muži své ANO, a uzavřeli tak sňatek. A to díky zákonu o sňatcích homosexuálů, který nedávno v zemi začal platit. Ve Francii je přitom stále hodně slyšet hlas odpůrců tohoto zákona. Kvůli anonymní výhrůžce musel být dokonce historicky první sňatek homosexuálů v jihofrancouzském městě Montpellier o několik desítek minut odložen.

Čtyřicetiletý Vincent Autin a třicetiletý Bruno Boileau dnes povýšili svůj sedmiletý vztah na manželství. Vůbec poprvé mohli přitom ve Francii dva muži uspořádat svatbu, která má úřední glejt. Na obřad pozvali 500 hostů, ti všichni přihlíželi vůbec prvnímu historickému ANO, kterým uzavřeli homosexuálové ve Francii sňatek. Svědky jim přitom byli kromě nejbližších i desítky novinářů. 

„Po nenávisti přišel čas mluvit o lásce,“ řekli snoubenci o zjitřené náladě v zemi, kterou schválení zákona o sňatcích homosexuálů rozdělilo. Starostka Montpellier Helene Mandrouxová, která pár oddávala ve zdejší radnici, prohlásila, že muži a ženy ve Francii konečně přestávají být diskriminováni kvůli své sexuální orientaci.

Vincent Autin, ženich:

„Pro mě a Bruna je to speciální den, ale bude podle mě důležitý i pro ostatní. To, co hraje roli je, že každý má nárok na lásku. A konečně teď každý může mít i svatbu.“

Ženich a ženich – Francie poprvé zažila svatbu homosexuálů (zdroj: ČT24)

Čas na lásku, nebo Pandořina skříňka?

Jenže ne každý byl ve Francii z prvního sňatku osob stejného pohlaví tak nadšen. Obřad musel být dokonce odložen o půl hodiny kvůli anonymní telefonické hrozbě. Ústav Civitas jako platforma katolických konzervativců pak označil homosexuální sňatky za otevření Pandořiny skříňky, které povede ke „krvesmilným a polygamním“ svazkům.

Žádné větší protesty se podle úřadů v místě svatby ale nakonec nekonaly, policie přesto zatkla pět osob. Jednou z nich byl jednadvacetiletý mladík, který skončil ve vazbě kvůli homofobním výrokům a který nejspíš pochází z krajní pravice.

Vincent Autin (vlevo) a Bruno Boileau
Zdroj: ISIFA/ALAIN ROBERT/APERCU/SIPA

Prosazení zákona, který staví homosexuální manželství na úroveň manželství heterosexuálního, je označován za nejvýznamnější sociální reformu ve Francii od zrušení trestu smrti v roce 1981. Tento krok patřil mezi předvolební sliby prezidenta Hollandea. 

Konečné schválení zákona 18. května následovalo po měsících politických diskusí i největších pravicových demonstracích v ulicích za celá desetiletí. Demonstrace pokračovaly i po přijetí zákona. Skupiny na ochranu lidských práv rovněž zaznamenaly prudký nárůst počtu případů útoků proti homosexuálům po celé Francii.

Sňatky homosexuálů jsou povolené zatím ve 14 zemích světa.

Vydáno pod