Bulharsko a Rumunsko pod palbou kritiky sedmadvacítky za korupci

Brusel - Bulharsku hrozí, že mu Evropská komise zmrazí přísun peněz z evropských fondů. Má jít o reakci na nekončící problémy země v boji s korupcí, zpronevěrou a organizovaným zločinem. Podrobnosti by měly být známy už dnes, kdy chce Evropská komise zveřejnit hodnotící zprávu, jak si nejmladší členové sedmadvacítky, tedy Bulharsko a Rumunsko v těchto oblastech vedou.

Ostrá kritika zazní zřejmě především v případě Bulharska, které by mohlo přijít až o miliardu eur (23 miliard korun). Nedostatečný boj s korupcí by se navíc mohl v budoucnu ukázat i jako překážka na cestě Bulharska k přijetí eura či vstupu do schengenského prostoru - volného pohybu osob bez hraničních kontrol.

Jak uvedla bruselská zpravodajka ČT Barbora Šámalová, v případě Bulharska jde podle diplomatů o vůbec nejostřejší zprávu, jakou kdy komise o nějakém členském státu vypracovala. Kromě toho nejde o první varování. Komise vyzývá Bulharsko, aby očistilo administrativu a aby se podpora z unie dostávala k lidem a nekončila v kapsách zkorumpovaných úředníků. Komise má vážné pochybnosti o vymahatelnosti práva v Bulharsku. Není spokojena s tím, jak v zemi funguje soudnictví, chtěla by vidět konkrétní rozsudky a mafiány za mřížemi. Hodlá zablokovat dvě bulharské agentury, které mají na starosti čerpání evropských financí. Případná opatření proti Bulharsku mohou podle Šámalové sloužit také jako varování pro nové členské země EU i pro ty, co o vstup do unie usilují.

Rumunsko z dnešního hodnocení ve srovnání s Bulharskem vyjde lépe, protože se snaží o nápravu, zatímco Bulharsko udělalo krok zpátky. Reformy v Rumunsku jsou ale křehké a země podle komise odkládá vyšetřování korupčních skandálů, do nichž se zapletl bývalý premiér a další vládní představitelé. Bukurešť podle komise musí pokročit kupředu jak v boji s korupcí, tak s reformami soudnictví. Brusel asi Rumunsku vytkne třeba to, že jen malý počet případů šetření korupce na vysokých místech tam nakonec končí usvědčením viníků.