Krajní pravice demonstrovala v Londýně proti „muslimským vrahům“

Londýn - Británie se po brutální vraždě vojáka Leeho Rigbyho z minulého týdne zaměřila na tamní náboženský fundamentalismus a extremismus - především na islámské radikály. V zemi kromě toho sílí xenofobní nálady a protesty. Asi tisícovka stoupenců krajní pravice dnes za pokřiku „Muslimští vrazi, táhněte z našich ulic!“ pochodovala centrem Londýna k sídlu předsedy vlády Davida Camerona. Ten čelí kritice za „zbabělý odjezd“ na rodinnou dovolenou na středomořský ostrov Ibiza.

„Islámský extrémismus představuje asi hlavní ohrožení Británie,“ prohlásil jeden z demonstrantů. Došlo i na potyčku se skupinou antifašistů a z obou táborů na protivníky směřovaly desítky letících lahví.

Kvůli požáru mešity ve městě Grimsby už v neděli policie zatkla dva muže. V budově začalo hořet poté, co skupina extremistů k útokům proti islámu vyzvala na Twitteru.

Britské ministerstvo zahraničí v neděli potvrdilo, že jeden z atentátníků, 28letý Michael Adebolajo, byl v roce 2010 zatčen v Keni a britské úřady mu tehdy poskytly konzulární pomoc. Mluvčí keňské vlády Muthui Kariuki BBC řekl, že Adebolajo byl zatčen pro podezření, že se chystá bojovat po boku somálských islámských milic Šabáb. Adebolajo pak prý byl předán „britským bezpečnostním úředníkům“, protože se ukázalo, že jde o britského občana.

Oba Britové nigerijského původu ve věku 22 a 28 let, kteří jsou podezřelí přímo z vraždy, zůstávají ve vazbě. Bezprostředně po činu je ve středu policie postřelila a zadržela. Zadržován je rovněž 22letý muž, který byl zatčen v neděli. Britská policie v souvislosti s útokem zadržela už celkem devět lidí. Trojice mužů, kteří byli v souvislosti s vraždou zadrženi kvůli podezření ze spiknutí, byla propuštěna na kauci.