Dienstbier: Karadžiče mohli zatknout už dávno, přesto je to dobrá zpráva

Praha - Za dobrou zprávu pro všechny, s výjimkou několika extremistů a nacionalistů, označil zatčení bývalého bosenskosrbského předáka obviněného z válečných zločinů Jiří Dienstbier. Bývalý zpravodaj komise OSN pro lidská práva v dnešním Interview ČT24 nicméně zdůraznil, že Karadžić už mohl být zatčen dávno.

Síly NATO a mezinárodního společenství v Bosně mohli podle Dienstbiera Karadžiče stejně jako dalšího hledaného muže obžalovaného z válečných zločinů generála Ratka Mladiče už dávno zatknout. Problém byl v tom, že po tak zvané Daytonské dohodě platila pro válečné zločince nevyřčená amnestie. O rok později v roce 1996, kdy na ně byl vydán zatykač, se jim podařilo zmizet.

Dienstbier je přesvědčen o tom, že se „balkánský řezník“ Karadžić dostane před Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY), nicméně jeho výpovědi mohou být pro řadu lidí nepříjemné, stejně tak jako tomu bylo v případě bývalého srbského prezidenta a „balkánského Jakeše“ Slobodana Miloševiče. Ten se před soudem navíc odvolával na to, že zločiny nepáchal a byl jen politickým vůdcem, což bude podle Dienstbiera v Karadžičově případě obdobné. Bude tedy obtížné dokazovat mu účast na konkrétních zločinech, u generála Mladiče je naopak odpovědnost za masakr a etnické čistky jasná. Přesto Dienstbier zdůraznil, že všichni, kdo se podíleli na etnických čistkách, musí být potrestáni, což je předpoklad smíření na Balkáně.

Interview ČT24

Srbsko je obviňováno pro nedostatek spolupráce s tribunálem, přitom mu vydalo víc obviněných z válečných zločinů, než všechny ostatní strany konfliktu v bývalé Jugoslávii dohromady, uvedl Dienstbier. Kromě toho byly současní srbští političtí představitelé jako prezident Boris Tadić nebo bývalý premiér Vojislav Koštunica už kdysi v opozici vůči Miloševičově režimu. Žádný z nich tedy určitě nechce krýt lidi obviněné z válečných zločinů. Mají naopak osobní zájem na tom, aby hledaní muži byli dopadeni a předáni haagskému tribunálu, což je jedním z předpokladů cesty Srbska do EU. Evropská unie by brzy mohla začít uplatňovat některé ekonomické části stabilizační a asociační dohody (SAA). Ta znamená vykročení k možnému budoucímu členství Srbska v EU a unie ji s Bělehradem podepsala v dubnu. Zatím ale nezačala její ratifikace nutná pro vstup v platnost.