Bič na padělatele. Ve středisku EU umí rozložit víno na atomy a odhalit podvodníky

Proti pančování alkoholu bojuje zvláštní unijní centrum (zdroj: ČT24)

V organizovaném zločinu mezinárodních skupin se točí velké peníze. To se týká i pančovaného alkoholu. Členským státům pomáhá výzkumné středisko EU, ve kterém vzniká referenční databáze tisíců vzorků vína, tedy v podstatě DNA odrůd z konkrétních oblastí a vinic.

Alkohol patří k produktům, které se v posledních desetiletích falšují nejčastěji a vydělávají miliony eur. Vinaři ale z peněz nic nevidí. V boji se zločinem tohoto druhu má pomoci Jednotné výzkumné centrum Evropské unie, které posílá místní inspektory přímo do terénu.

„Pro databázi vybíráme referenční vzorky podle vinohradu, ročníku, označení místa původu a s těmi se pak srovnávají,“ vysvětlila inspektorka Grazia Laura Gambinová.

Série vzorků, každá opatřená rodným listem, končí v centrální laboratoři v Belgii. Teprve tam začíná forenzní práce. Moderní technologie rozloží každou kapku vína na atomy. Dokážou určit izotopickou charakteristiku jeho alkoholu a vody.

Právě ty se do pančovaného vína nejčastěji přidávají. „Soustředíme se na přítomnost kyslíku ve vodě obsažené ve vínu. V Evropě se liší podle zeměpisné šířky, tak například vína ze Sicílie mají vyšší hodnoty kyslíku než ta, která pocházejí z Německa,“ upozornil chemik výzkumného centra v belgickém Geelu Eric Aries.

Detailní analýza, magnetická rezonance nebo měření množství slunečních paprsků ve vzorku rozkryjí i to, v jakém prostředí víno zrálo, případně při jaké teplotě a množství srážek.

„Každý rok je dodáno do naší databáze 1600 vzorků. V současnosti obsahuje víc než 20 tisíc vzorků,“ uvedl ředitel centra Alain Maquet. Každý rok údaje v databázi aktualizují všechny země EU a každá z nich ji může využít.

Vydáno pod