Německá policie zabránila mladému Syřanovi v rozsáhlém bombovém útoku

Německá policie zatkla ve Schwerinu na severu země devatenáctiletého Syřana podezřelého z přípravy bombového útoku. Mladík už v přípravách atentátu pokročil a dělal i pokusy s výbušným mechanismem, sdělilo Nejvyšší státní zastupitelství.

Do akce se zapojilo přes sto strážců zákona a speciální jednotky. Policie prohledala byt podezřelého i několika dalších osob, z nichž zatím žádná není mezi podezřelými. Část zásahu se uskutečnila také v Hamburku.

„Podle dosavadního vyšetřování je obviněný Jámin A. důvodně podezřelý z plánování islamisticky motivovaného útoku vysoce výbušnou trhavinou a z jeho konkrétních příprav,“ řekla mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Frauke Köhlerová.

Syřan byl v kontaktu s džihádisty

Mladík se podle úřadu nejpozději v červenci letošního roku rozhodl odpálit v Německu bombu s cílem zabít a zranit co nejvíce lidí. „V sociálních sítích hledal návody na sestavení bomb,“ uvedla Köhlerová, podle níž muž komunikoval s lidmi z džihádistického spektra i osobou, která o sobě tvrdila, že je vojákem Islámského státu (IS).

Jámin A., kterému na stopu přišla civilní kontrarozvědka, následně začal s opatřováním chemikálií a součástek, které jsou k přípravě výbušniny potřeba. V jeho bytě se našlo ředidlo, speciální odměrky, baterie nebo teploměr.

Výbušnina, kterou se asi chystal odpálit na dálku, měla být zřejmě na bázi triaceton triperoxidu (TATP). Jestli už měl Syřan konkrétní cíl, zatím není jasné. Muž podle dosavadních poznatků bombu připravoval sám. V poslední době byl sledován 24 hodin denně. Před soudem stane nejpozději ve středu.

Mladík získal dočasné povolení k pobytu

Do Německa přišel na podzim roku 2015 a na počátku roku následujícího požádal v zemi o azyl, uvedl Lorenz Caffier, ministr vnitra spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko, jejíž je Schwerin metropolí. Úřady muži podle něj v dubnu 2016 udělily časově omezené povolení k pobytu. Až do letošního léta mladík prý ale nijak nevyčníval.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) zdůraznil, že se německým bezpečnostním úřadům znovu podařilo zabránit vážnému teroristickému útoku. „Podle všeho co víme přišel zásah v pravý okamžik: dostatečně pozdě, aby bylo možné zajistit důkazy, a zároveň dost brzy, aby se nebezpečí dalo spolehlivě zastavit,“ sdělil politik.

De Maiziére také konstatoval, že nebezpečí zůstává nadále vysoké. Od loňského roku Německo zasáhlo několik islamistických útoků. Ten nejhorší si v prosinci v Berlíně vyžádal 12 obětí a desítky zraněných.

Vydáno pod