Pochod homosexuálů? V Rusku ne, na Ukrajině ano

Moskva/Kyjev - Ruští gayové a lesby se přes zákaz radnice sešli v Moskvě, aby demonstrovali za své právo na shromažďování. Policie proti nim zasáhla a zhruba tři desítky z nich zadržela. Podobná, úřady rovněž nepovolená akce, se konala i v ukrajinské metropoli Kyjevě. Tam však policie proti účastníkům nezasáhla, naopak je chránila před jejich odpůrci.

Když v centru ruského hlavního města někteří ze shromážděných demonstrantů začali mávat duhovými stuhami a zvedli nad hlavy transparenty s nápisy jako „Proti homofobii“, do několika minut na místo přijely autobusy s příslušníky zásahové jednotky policie.

Policie zadržela kolem třiceti lidí, včetně několika odpůrců LGBT demonstrace, kteří na aktivisty za práva homosexuálů zaútočili. Mezi zadrženými jsou známý aktivista ruských homosexuálů a organizátor pochodu Nikolaj Alexejev nebo aktivista Jurij Gavrikov.

V Kyjevě se policie postavila za pochod homosexuálů

Také na Ukrajině proběhla demonstrace za práva homosexuálů. V Kyjevě se pochodu zúčastnila nejméně stovka lidí. Akce proběhla v klidu, přestože ji soud - tak jako v Rusku -zakázal. Policisté sice byli přítomni, ale proti shromáždění nezakročili. Naopak zabránili aktivistům pravoslavné církve v napadení akce a 13 z nich dokonce zadrželi.

  • V někdejším Sovětském svazu byla homosexualita trestným činem, a zatímco na Západě se práva gayů a leseb postupně rozšiřují, v bývalých sovětských republikách jsou antipatie vůči této menšině stále silné. Proti rozšiřování jejích práv vystupuje i pravoslavná církev.
  • Ruský parlament nyní projednává návrh zákona o celostátním zákazu „propagování homosexuality“, který už platí v některých městech, včetně Petrohradu. Navrhovatelé jeho předložení ospravedlňují snahou chránit děti.
  • Proti zákonu se postavili obránci lidských práv. Odborníci navíc upozorňují na to, že právní předpis znesnadní boj proti nemoci AIDS.

Komunitu LGBT v Rusku podporuje také organizace Gayrussia.