Kauza zpronevěry: Šéfka MMF zatím vystupuje jako „podezřelá svědkyně“

Paříž - Ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová je v kauze zpronevěry veřejných peněz zatím takzvaná podezřelá svědkyně. Po dvoudenním slyšení o tom rozhodl soudní dvůr v Paříži. Prokuratura zatím Lagardeovou neobvinila, může to ale udělat během dalšího vyšetřování. V případě obvinění by jí hrozilo až deset let vězení.

Sedmapadesátiletá Lagardeová je vyšetřována v aféře, která se týká odškodného pro někdejšího kontroverzního ministra socialistické vlády a později přítele tehdejšího pravicového prezidenta Nicolase Sarkozyho, podnikatele Bernarda Tapieho. Lagardeová údajně v roce 2008 jako tehdejší ministryně financí rozhodla, že se jeho vleklý spor z 90. let s jednou státní bankou bude řešit v rozhodčím řízení. Arbitráž pak podnikateli umožnila získat 400 000 eur (přes deset milionů korun).

Lagardeová není v podezření, že by osobně z někdejšího rozhodnutí profitovala. Popírá také jakákoliv obvinění: „Prostřednictvím tohoto procesu jsem mohla poskytnout informace, které dokazují, že jsem vždy jednala v nejlepším zájmu státu a v souladu se zákonem. Teď je čas, abych se vrátila do Washingtonu k mé práci v čele Mezinárodního měnového fondu.“

Vyšetřování ale na Lagardeovou a také na instituci, kterou vede, nevrhá podle komentářů příliš dobré světlo. Pokud by nakonec byla obviněna, asi by to její setrvání v čele MMF ohrozilo. Tím spíše, že v čele fondu stanula v červenci 2011 poté, co její francouzský předchůdce Dominique Strauss-Kahn musel odejít po obvinění ze znásilnění hotelové pokojské v USA.

Lagardeová je v kauze zpronevěry podezřelou svědkyní (zdroj: ČT24)