V částech Německa nepojedou vlaky až do pondělí

Silná větrná bouře, která od noci na neděli sužovala centrální část Evropy, si v Německu vyžádala nejméně dva lidské životy a na mnoha místech ochromila regionální železniční dopravu i dálkové spoje. Na hlavních trasách ve středním a severním Německu bude provoz zastaven až do pondělního rána. Dva mrtvé po řádění větru hlásí i z Polska, v obou případech šlo o řidiče, na jejichž auto spadl strom. Ve Vídni bylo několik hodin z bezpečnostních důvodů zavřeno hlavní vlakové nádraží.

Silná bouře provázená prudkým větrem zasáhla Německo už v noci. Podle médií v Dolním Sasku utonul 63letý muž, který utíkal před valící se vodou z auta, v němž přespával u severomořského zálivu Jadebusen. Druhou obětí je žena, která v nemocnici podlehla zraněním, jež utrpěla, když se s ní a se dvěma muži převrhl motorový člun. Jeden z mužů je nezvěstný, zatímco druhý leží v nemocnici s vážným poraněním. Neštěstí se stalo u pobřeží Severního moře.

Na mnoha místech popadaly stromy, které zablokovaly silniční a železniční dopravu. Omezen byl provoz i na berlínském letišti Tegel.

Kvůli silnému větru musel mimořádně přistát na jiném německém letišti Airbus A380 společnosti Lufthansa, který letěl z amerického Houstonu do Frankfurtu nad Mohanem. Letoun nejprve chvíli kroužil nad letištěm ve Frankfurtu, nakonec se ale z bezpečnostních důvodů rozhodl jeho kapitán k přistání ve Stuttgartu.

On-line přenos

Silný vítr v Česku

  • 23:40

    Pro dnešek je to ze zpravodajství o následcích bouře Herwart, která v neděli udeřila na Česko, všechno. Průběh odstraňování škod pro vás budeme sledovat i během zítřejšího dne.

  • 23:36

    "V tuto chvíli zůstává více než padesát traťových úseků po celé České republice, kde dosud vlaky nejezdí. Důvodem jsou především spadlé stromy na kolejích," uvedl Pavel Tesař, mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

  • 22:24

    Mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová uvedla, že i v tomto pokročilém čase se pracuje na odstraňování přerušených dodávek elektřiny. Bez proudu zůstává stále kolem čtvrt milionu tuzemských domácností. "Nejsložitější situace je stále v těch krajích, kde jsem vyhlásili kalamitní stav, nicméně zlepšuje se na Děčínsku, Českolipsku, Karlovarsku či ve východních Čechách," dodala Holingerová.

V sedmi spolkových zemí zastavil vítr vlaky

Železniční společnost Deutsche Bahn oznámila, že vlaková doprava se prakticky zastavila v sedmi spolkových zemích. „Kvůli značným škodám, které bouře způsobila, zůstanou dálkové spoje na hlavních trasách zastavené až do (pondělního) rána,“ sdělila rovněž DB v prohlášení, které citoval Bild.

Podle agentury DPA jsou pro dálkové spoje nyní uzavřená velká města Berlín, Hamburk, Hannover a Kiel. Do pondělí jsou vyřazeny z provozu spoje z Berlína do Hamburku, Frankfurtu nad Mohanem, Lipska, Drážďan, spojení z Hannoveru do Brém a Dortmundu a rovněž mezi Dortmundem a Hamburkem.

V mnoha oblastech popadaly stromy na silnice. V okrese Sonneberg v Durynsku zůstalo několik aut zablokováno a museli k nim vyjíždět hasiči.

Zaplavené náměstí před hamburským rybím trhem
Zdroj: ČTK/AP/Daniel Bockwoldt

Na severu Německa v oblasti Hamburku varovaly úřady i před zvýšením hladiny řek, v Hamburku jsou úřady připraveny uzavřít některé ulice, pokud hladina Labe výrazně stoupne. Podle deníku Die Welt ve městě vyjížděli hasiči v noci na dnešek asi ve 170 případech.

V zálivu Severního moře u ostrova Langeoog se ráno utrhla velká nákladní loď Glory Amsterdam. Pokusy ukotvit 225 metrů dlouhé plavidlo bez nákladu, ale s 22 členy posádky byly zatím marné. Nikdo z lidí na palubě není zraněný.

V Berlíně vyhlásili požárníci výjimečný stav, v noci vyjížděli asi ve 100 případech a do služby byli povoláni všichni dobrovolní hasiči. Bouře v Berlíně lámala stromy, na dvou místech spadlo lešení. V jednom případě byl lehce zraněn chodec. Dva příměstské vlaky v oblasti Berlína zasáhly stromy, nikdo nebyl zraněn. 

Následky větrné smršti v Berlíně
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

V Polsku vzala vichřice dva životy

Jedna smrtelná nehoda se stala na severozápadě země v Západo-Pomořanském vojvodství a druhá v Opolské vojvodství, které leží u hranic s Českou republikou. Vítr dosahoval někde v nárazech kolem 90 kilometrů v hodině, nejsilnější byl vichr na Sněžce, kde bylo podle TVN24 naměřeno až 180 kilometrů v hodině.

Nejhůře byla postižena vojvodství Velkopolské, Pomořanské, Dolnoslezské, Západo-Pomořanské a Lubušské. Celkem vyjížděli v těchto oblastech hasiči od soboty ve více než tisíci případech. Šlo zejména o popadané stromy, které blokovaly provoz na silnici a železnici. Poškozeno bylo také vedení elektrického proudu. V oblasti Poznaně, kde vítr v poryvech dosahoval rychlosti až 104 kilometrů v hodině, zůstalo na 40 000 domácností bez elektřiny.

Ve městě Svinoústí na severozápadním pobřeží Polska spadlý jeřáb lehce poškodil plynovod a uvolnilo se nepatrné množství plynu do ovzduší. Provoz zařízení byl dočasně zastaven, dokud nebude plynovod opraven, uvedl mluvčí společnosti GAZ-SYSTEM Tomasz Pietrasieński.

Bouře přinesla také déšť, který zvedl hladiny řek. Hasiči vyjíždějí čerpat vodu ze sklepů a pomáhají lidem s protipovodňovými opatřeními, nejvíce v Západo-Pomořanském vojvodství. 

Silný vítr ochromil železniční dopravu v celé střední Evropě
Zdroj: Reuters

Vítr komplikuje dopravu i v Rakousku, nádraží ve Vídni bylo mimo provoz

Vichr komplikuje i dopravu na silnicích a železnici v Rakousku. Z bezpečnostních důvodů úřady rozhodly vyklidit hlavní vlakové nádraží ve Vídni. Vítr totiž poškodil rozestavěnou výškovou budovu v areálu nádraží a hrozilo zde zranění lidí.

Popadané stromy způsobily v Rakousku i výpadky elektrické energie, poničeny byly střechy domů. Rychlost větru dosahovala na severu země v nárazech až 140 kilometrů v hodině, na horách v Horním Rakousku naměřili ráno až 179 kilometrů v hodině. 

Kvůli stromům na kolejích bylo přerušeno železniční spojení mezi obcí St. Valentin a městem Štýr v Horním Rakousku.

Do nebezpečné situace se dostali turisté tří výletních lodí na Dunaji, když chtěli zakotvit v městečku Dürnstein v Dolním Rakousku. Vítr ale dosahoval rychlosti přes 120 kilometrů v hodině, a proto jim přivolaní hasiči doporučili na lodi zůstat, než se vichr utiší.

Kvůli větru byl zrušen i obří slalom v rakouském Söldenu
Zdroj: Dominic Ebenbichler/Reuters

Na Slovensku narazil vlak do stromu

Silný vítr zasáhl rovněž Slovensko, kde podobně jako v okolních zemích způsobil problémy v dopravě. V některých slovenských okresech dál platí nejvyšší výstraha před větrem. „Pravděpodobnost výskytu mimořádných škod a ohrožení lidských životů je velmi vysoká,“ varovali slovenští meteorologové.

Hasiči museli zasahovat například kvůli popadaným stromům na silnicích, vítr zkomplikoval rovněž provoz na železnici. V některých oblastech došlo k výpadkům v dodávkách elektrického proudu. V Bratislavě a v Trnavě jsou z bezpečnostních důvodů uzavřeny hřbitovy.

„Situaci s neprůjezdností tratí jsme od dopoledne řešili na sedmi úsecích, většinou na západním Slovensku,“ uvedla mluvčí železniční společnosti ŽSR. V úseku mezi Čadcou a Krásnem nad Kysucou krátce po poledni narazil vlak do spadlého stromu, nikomu se ale nic nestalo.

Chaos na hlavním nádraží v Berlíně
Zdroj: Axel Schmidt/Reuters