Bulharský povolební pat nemá řešení, šanci dostanou úředníci

Sofie – Vítězná bulharská strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) expremiéra Bojka Borisova dává ruce pryč od sestavování vlády. I když v květnových volbách strana zvítězila, nezískala většinu a do koalice s ní nikdo z dalších stran, které se dostaly do parlamentu, nechce. Prezient proto teď dává příležitost druhým socialistům, kteří avizovali, že sestaví úřednický kabinet.

Borisov dnes odmítl pověření prezidenta Rosena Plevnelieva. „Slíbili jsme voličům, že nebudeme vstupovat do bezcharakterních koalic,“ řekl Borisov bulharskému prezidentovi. „Každý den, každou hodinu je důležité, aby mělo Bulharsko vládu. Proto mi dovolte, abych se vzdal pověření (sestavit vládu), abyste mohl dál pokračovat v jednáních,“ dodal Borisov.

Ani GERB, ani socialisté nejsou schopni sestavit většinovou vládu. Socialisté proto navrhli vytvořit úřednický kabinet. V něm mají zasednout odborníci-nestraníci. V čele kabinetu má být bývalý ministr financí Plamen Orešarski. Prezident Plevneliev dnes formálně předal Orešarskému pověření k sestavení vlády. Orešarski zastával v socialistické vládě v letech 2005 až 2009 post ministra financí a byl jediným bezpartijním členem kabinetu.

Socialisté se tak chtějí vyhnout dalším volbám, o které naopak GERB usiluje. U ústavního soudu se totiý strana snaží dosáhnout opakování nedávných voleb. Strana expremiéra Borisova upozorňuje na údajné volební podvody a porušování volebního zákona.

Každý pátý Bulhar žije podle Reuters pod hranicí chudoby. Nezaměstnanost je v zemi na osmiletém maximu. Bulharsko proto potřebuje vládu, která by jednala s evropskými partnery o záchraně bulharské ekonomiky.