Sarin v syrském Chán Šajchúnu použil Asadův režim, potvrdila zpráva OSN

Události ČT: Za chemickým útokem v Chán Šajchúnu stojí Asadův režim (zdroj: ČT24)

Za dubnový útok na syrské město Chán Šajchún, při kterém přišly o život desítky lidí, může syrská vláda. Informuje o tom agentura AP s odvoláním na společnou zprávu Organizace spojených národů a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Při útoku na město držené v té době opozicí byl použit nervový plyn sarin. Podle Ruska zpráva obsahuje „nepřesnosti a pochybná svědectví“. Britský ministr zahraničí Boris Johnson Rusko obvinil ze snahy zamaskovat vinu režimu Bašára Asada.

Zpráva, kterou se AP podařilo získat, uvádí, že zástupci expertního týmu jsou přesvědčeni, že za útoky může Sýrie. Zpráva odborníků tak potvrzuje počáteční zjištění Spojených států, Francie a Británie, podle kterých bombu se sarinem na Chán Šajchún shodila syrská vojenská letadla.

„Podle vyšetřování OPCW došlo jednoznačně k tomu, že sarin, o kterém oraganizace mluvila už ve své předchozí zprávě na základě zkoumání vzorků z těl obětí a zraněných, byl doručen na místo leteckou pumou, která vzhledem ke sledování leteckého provozu v té době nad Chán Šajchúnem jednoznačně prokazuje, že letadlo, které tam tuto bombu dopravilo, patřilo letectvu syrského režimu,“ doplnil zpravodaj ČT na Blízkém východě Jakub Szántó. 

„V té zprávě se mluví také o dalším útoku pomocí chemických zbraní, tentokráte v roce 2016 ze strany Islámského státu, který měl údajně použít na jednom místě hořčičný plyn známý také jako yperit,“ dodal Szántó.

Sýrie a Rusko, její blízký spojenec, chemický útok v Chán Šajchúnu odmítají a silně kritizovaly vyšetřovací tým, který zřídily OSN a OPCW, aby určil, kdo je za útok zodpovědný.

Sýrie v roce 2013 souhlasila s tím, že se vzdá svého chemického arzenálu, a její vláda opakuje, že zakázané zbraně nepoužívá.

Rusko: Zpráva si protiřečí

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov řekl, že ve zprávě jsou informace, které si vzájemně protiřečí, dále logické nepřesnosti a svědectví, která jsou pochybná a nepotvrzená. Řekl, že Rusko později vydá podrobnější „rozbor“.

Johnson vyzval svět, aby donutil Asadovu vládu nést za útok odpovědnost. Ostře zaútočil na Rusko, které v roce 2013 přimělo syrskou vládu vzdát se chemických zbraní.

„Rusko se opakovaně pokouší narušit vyšetřování útoku na Chán Šajchún a stále Asada kryje. Takové chování pouze podrývá všeobecnou shodu, která panuje v otázce používání chemických zbraní. Vyzývám Rusko, aby přestalo s ochranou svého odpudivého spojence a aby plnilo svůj závazek, že zajistí, aby už chemické zbraně nebyly použity,“ stojí v Johnsonově prohlášení.

Johnson v minulosti charakterizoval vztahy své země k Rusku za problematické, ale řekl, že politikou vlády je udržovat s Ruskem kontakty v otázkách společného zájmu. Ministr se letos do Ruska chystá k jednání o bezpečnostních tématech. Původní termín návštěvy po dubnovém útoku na Chán Šajchún zrušil.