Republikání se přou o Trumpa. Podle některých má "potíže s pravdou"

Události ČT: Republikání proti Trumpovi (zdroj: ČT24)

Mezi americkými republikány vypukl spor o politickém stylu prezidenta Donalda Trumpa, který svými kritickými výroky v Senátu vyvolali prezidentovi spolustraníci Bob Corker a Jeff Flake. Podle Corkera má šéf Bílého domu „potíže s pravdou“, Flake v souvislosti s prezidentem hovořil o „do očí bijící lhostejnosti k pravdě a slušnosti“.

Corker ani Flake nehodlají příští rok v kongresových volbách své senátní mandáty obhajovat, což je očividně povzbuzuje k důrazné kritice problematických Trumpových výroků. V Arizoně a Tennessee, kde byli do horní sněmovny zvoleni, má prezident většinovou voličskou podporu. Jeho kritikou by své šance na znovuzvolení poškodili.

Ostatní republikánští poslanci a senátoři z tohoto důvodu většinou mlčí, případně volají po ukončení vzrušené debaty, která straně neprospívá.

„Prezident má v mnoha tématech velké potíže s pravdou,“ řekl televizi CNN 65letý předseda zahraničněpolitického výboru Senátu Corker. Mnoho Trumpových výroků se podle něj snadno ukáže být nepravdivými. Prezident se podle Corkera snižuje na pokleslou úroveň debaty a bere Spojeným státům důstojnost.

„Účelově přetrhává vztahy, které máme ve světě a které jsou pro naši zemi užitečné,“ kritizoval dále Corker. „Myslím, že snižování naší země je tím, čím se nejvíc vryje do paměti,“ je přesvědčen senátor, který takto hovořil před setkáním Trumpa s republikánskými senátory kvůli daňové reformě. Na otázku, zda lituje své podpory Trumpovi v loňské prezidentské kampani, Corker odpověděl, že by ji určitě znovu nevyjádřil.

„Do očí bijící lhostejnost vůči pravdě a slušnosti“

Další významný Trumpův kritik z republikánských řad, senátor za Arizonu Flake, prohlásil, že pociťuje nesoulad uvnitř Republikánské strany a příští rok nebude usilovat o znovuzvolení. „Pro republikána, jako jsem já, možná v současné republikánské atmosféře nebo v Republikánské straně není místo,“ řekl Flake a zdůraznil, že nebude kandidovat ani jako nezávislý.

V dramatickém projevu Flake ve zjevné narážce na Trumpovu politiku rovněž řekl, že oddanost svědomí by měla stát nad oddaností jakémukoli muži nebo politické straně. Americká politika podle něj uvykla lehkovážnému, nepřijatelnému a ponižujícímu chování z Bílého domu.

„Zvyk dělat ze sebe obětního beránka a shazovat ostatní z nás učinil ustrašené, zpátečnické lidi,“ řekl dále Flake, podle něhož Spojené státy opustily své zásady ve prospěch hněvu. „Do očí bijící lhostejnost vůči pravdě a slušnosti“ podle něj podkopává americkou demokracii.

Trump: Chováte se ublíženě

Trumpova odpověď na Twitteru na sebe nenechala dlouho čekat. Corkera označil za „nekompetentního šéfa zahraničněpolitického výboru“. Na Twitteru se už předtím odehrála ostrá slovní přestřelka mezi Trumpem a Corkerem právě na téma daňové reformy.

Senátor žádal, aby Bílý dům nechal Kongres rozhodnout o tom, jak budou chystané daňové úlevy financovány. Trump Corkera označil za lehkou váhu. „Bob Corker, jenž pomohl prezidentu (Obamovi) prosadit špatnou dohodu s Íránem a nemohl by být v Tennessee zvolen ani rasem, je nyní proti daňovým škrtům,“ postěžoval si Trump na Twitteru.

Corker nedávno oznámil, že se chystá stáhnout z politiky. Trump tvrdí, že tak učinil poté, co mu odmítl vyslovit podporu. Zákonodárce to však vidí jinak. Jde o „nepravdy“ vyslovené „nečestným prezidentem“, vzkázal na Twitteru.

Flakeovo rozhodnutí znovu nekandidovat označil Bílý dům za „pravděpodobně dobrý krok“. Oba senátoři podle Trumpa nechtějí kandidovat, protože „mají nulovou šanci na zvolení“. Chovají se prý ublíženě. 

Vydáno pod