Syrská armáda střílela na izraelské vojáky na Golanech

Jeruzalém/Damašek – Syrská armáda střílela na syrsko-izraelské hranici na izraelské vojenské vozidlo. V prohlášení odvysílaném ve státní televizi velení syrských ozbrojených sil uvedlo, že vozidlo přejelo linii příměří na Golanských výšinách. Izrael popírá, že by bylo vozidlo zničeno.

„Izraelské vojenské vozidlo bylo zničeno i se vším, co bylo uvnitř,“ uvedla syrská armáda bez dalších podrobností. Jakýkoliv pokus narušit svrchovanost Sýrie vyvolá „okamžitou a tvrdou odplatu“.

O střelbě na izraelské vojenské vozidlo už předtím informovala izraelská armáda. Auto bylo poškozeno, nikdo ale nebyl zraněn, oznámila. Izraelští vojáci prý palbu opětovali a zasáhli střelce na druhé straně hranice. Armádní mluvčí po vydání syrského prohlášení však popřel, že bylo vozidlo zničeno, a zopakoval předchozí informaci o incidentu na Golanech.

Izrael obsadil Golanské výšiny za války v roce 1967 a část jich pak anektoval. Nárazníkové pásmo se táhne od hory Hermon po jordánskou hranici a v některých místech je široké až šest kilometrů. Kontrolují ho Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF).

Do severní části Golan dopadlo před týdnem několik raket odpálených ze Sýrie. Izrael tehdy vojensky nereagoval, protože usoudil, že střely z vnitrosyrských bojů přeletěly hranici omylem.

Přeshraniční střelba na Golanských výšinách se v minulých měsících během občanské války v Sýrii několikrát opakovala. Izraelský vojenský rozhlas uvedl, že dnešní incident byl v tomto týdnu už třetí.