Pozor, střelba! Obyvatelům Ria de Janeira hlásí nebezpečné incidenty aplikace

Horizont ČT24: Aplikace hlásí přestřelky (zdroj: ČT24)

V brazilském Riu de Janeiru jsou násilnosti včetně přestřelek na denním pořádku. Mrtví a zranění přibývají a často jsou nechtěným cílem i civilisté, kteří se na místo připletou. Jak se do takové situace nedostat – s tím pomáhají obyvatelům města dvě speciální mobilní aplikace.

„Střelba na Vila Kennedy, v místě zvaném Kongo. Dávejte pozor.“ Strohé oznámení, ze kterého mrazí. Zatímco v jiných velkoměstech mobilní aplikace upozorňují na dopravní zácpy nebo třeba odstávku vody, v brazilském Riu hlásí, kde jde o život.

Využívá ji i místní řidič. „Hodně to pomáhá, protože se můžu vyhnout místům, kde probíhá konflikt. Aplikace to nahlásí skoro okamžitě,“ říká Robson dos Santos.

V Riu dojde denně v průměru k patnácti přestřelkám mezi policií, dealery a drogovými gangy, které ovládají části města. Znamená to stovky mrtvých nebo zraněných civilistů, mnohdy dětí. Ve favelách (brazilské slumy - pozn. red.) stále patrolují těžce vyzbrojené policejní hlídky, od července v nejhůř postižených čtvrtích navíc i přes osm a půl tisíce vojáků. Dosud ale situaci nezvládli.

Kromě přesné lokace nabízí aplikace i dostupné podrobnosti, jako třeba počet mrtvých. Svědci, kteří události hlásí, mohou doplnit i videa. „Informace sbíráme i na sociálních sítích – Whatsapp, Telegram, Instagram, Twitter, Facebook,“ dodává správce aplikace OTT Henrique Camanho.

Druhá aplikace funguje od olympiády v Riu

Na podobném principu pracuje i druhá aplikace s lakonickým názvem Přestřelka. Funguje od loňských olympijských her v Riu a podílí se na ní i organizace Amnesty International. Spravuje ji třeba novinářka, které slouží i jako podklad pro následné analýzy. „Vezmeme třeba GPS souřadnice a porovnáme je s umístěním škol,“ popisuje Cecilia Olliveira, zakladatelka a správce aplikace Fogo Cruzado.

Podle statistik se vládě od roku 2010 podařilo snížit počty mrtvých z 54 na 29 na každých sto tisíc obyvatel. Předměstí Ria si ale podle stejných měřítek stále drží 56 mrtvých. „Nevidím zatím přílišné zlepšení toho, jak to v Riu vypadá. Navíc tu máme politickou krizi, kterou ještě zhoršuje ta ekonomická,“ doplňuje Cecilia Olliveira. 

Aplikace upozorňující na nebezpečí jsou tak pro místní zásadní součástí strategie přežití ve vlastním městě.