Zemětřesení, prohrané Havlovo dědictví i mečiarismus. V zahraničí komentují výsledek českých voleb

Ukrajinská, ruská, německá i další zahraniční média pokračují v analýze českých volebních výsledků. Podle slovenského Denníku N vykročilo Česko tam, kam se Slovensko dostalo v éře Vladimíra Mečiara. Rakouský komentátor zase míní, že Češi svou volbou prohráli dědictví Václava Havla, který trval na pravdě a hájil morální politiku. Podle vlivného ekonomického deníku Financial Times došlo v Česku k zemětřesení.

Denník N: Češi se vydali cestou mečiarismu

Slovenský Denník N v komentáři přirovnává dění na české politické scéně ke Slovensku v roce 1994, kdy volby s velkým náskokem vyhrála HZDS Vladimíra Mečiara. „Zdá se, že se většina české společnosti rozhodla vydat tehdejší slovenskou cestou a otestovat limity demokracie i za cenu, že ji svou volbou vážně ohrozí,“ míní komentátor listu Martin Šimečka.

Skoro třicet let se podle něj chovali čeští voliči racionálně a rozhodovali mezi demokratickou levicí a pravicí. „Tento týden dali nejmíň polovinu hlasů stranám, které demokracii buď přímo odmítají, nebo ji respektují jen navenek,“ dodává komentátor. Andreje Babiše vidí jako politického predátora, který bude torpédovat základy české demokracie. 

Podle komentáře dalšího slovenského deníku Pravda je největším paradoxem českých voleb, že miliardář, který na polistopadovém systému vydělal nejvíc, přesvědčil lidi, kteří se cítí jako oběti tohoto systému, aby jej volili.

Babišovo vítězství je podle Pravdy ukázkou toho, jak to dopadne, když se standardní strany zřeknou populismu. Hlavním poučením těchto voleb je to, že zdravá míra populismu je v politice jednoduše nevyhnutelná. „To, že nejdůležitější je být stále mezi lidmi a hovořit jazykem, kterému rozumí, pochopil Zeman, Schröder i Fico – a proto uspěli. Bez skutečných lídrů, kteří mají charisma, a zdravého populismu sociální demokracie dobrovolně uvolňuje prostor extrémistům,“ uzavírá Pravda.

Zahraniční tisk k výsledku českých voleb (zdroj: ČT24)

Financial Times: Zemětřesení

Podle britského ekonomického deníku Financial Times zažilo Česko během víkendu politické zemětřesení, když neomalený miliardář Andrej Babiš dovedl svou populistickou stranu k drtivému vítězství. Zatímco Babiš se pustil do hledání koaličních partnerů, zahraniční partneři Prahy čekají, co bude jeho vítězství znamenat.

Financial Times se odvolávají na nejmenovaného českého politika, podle kterého Babiš vnímá Evropskou unii zejména jako jednotný obchodní trh: „Mentálně je v 70. a 80. letech. EU nevnímá jako nic jiného než jednotný trh.“

Deník zdůrazňuje, že magnát postavil svou kampaň na snaze bojovat proti establishmentu. Navzdory tomu, že čtyři roky působil jako ministr financí. Dodává, že Babišovi oponenti vidí kombinaci jeho obchodních zájmů a politického vlivu jako znepokojující kumulaci moci. Deník připomíná, že konglomerát Agrofert je jedním z největších soukromých zaměstnavatelů s širokým spektrem zásahu od lesnictví přes potravinářství až po média.

Němci poukazují na neliberální blok demokracií v Evropě

Německý list Die Welt je přesvědčen, že se Česko volbami přiblížilo zemím, jako je Polsko nebo Maďarsko. „Ve střední Evropě tak vzniká blok ,neliberálních demokracií‘. Hrozí, že se východoevropská výjimka stane východoevropským pravidlem. Nejen pro Rusko a Turecko platí: demokratické volby negarantují automaticky demokracii. Mohou být použity i k poškození nebo úplnému odstranění rozdělení moci a vlády práva. Následky, které by to mělo pro Evropskou unii, jsou nedozírné,“ míní Die Welt.

„Úspěch Babiše musí být dalším alarmujícím signálem pro všechny, kteří si dělají starost o stabilitu demokracií v Evropě,“ píše zase Frankfurter Rundschau. Konzervativci a sociální demokraté v mnoha zemích se podle něj musí zamyslet nad tím, proč je narušena komunikace mezi nimi a voliči.

„To, že i designovaný nový šéf vlády Andrej Babiš měl podvádět s evropskými penězi, mnoho Čechů nezajímalo,“ míní východoněmecký list Volksstimme. „Doufají v silného šéfa vlády, který umí zacházet s penězi, udrží jim migranty od těla a odstraní korupci. Že to má málo společného s rozdělením moci – no a co? Autoritářské vládní modely jsou celosvětově na vzestupu,“ poznamenává deník, podle něhož Češi dosavadnímu stranickému konglomerátu ve volbách postavili židli před dveře.

Česko prohrálo Havlovo dědictví, míní v Rakousku

„Zpustošeno je dědictví Václava Havla, který trval na pravdě, propagoval Evropu a hájil morální politiku mimo partajní zájmy a tržní ideologii,“ míní komentátor rakouského regionálního deníku Salzburger Nachrichten Helmut L. Müller. Podle něj je pozoruhodné, že v Česku tolik posílili populisté a euroskeptici, přestože se zemi ekonomicky a sociálně velice daří.

Babiše považuje Müller za „populistu par excellence“ – nemá prý konzistentní program a používá prostředky propagandy. Rozhořčení voliči však mnohé rozpory přehlížejí. Babiš tak může ANO vydávat za hráz proti panujícímu systému, ačkoli se jeho strana téměř čtyři roky významně podílela na vládě. Sám sebe pak stylizuje do role bojovníka proti establishmentu, třebaže jako bohatý podnikatel patřil i před vstupem do politiky k privilegovaným.

Babiš navíc podle Müllera představuje nebezpečí. Je vyšetřován kvůli podvodům a čelí střetu zájmů, neboť jako italský expremiér Silvio Berlusconi hromadí politickou, ekonomickou a mediální moc. Zároveň znevažuje parlament a chce stát řídit jako firmu, což je těžko slučitelné s demokracií, tvrdí komentátor.

Rusové čekají z Prahy větší tlak na zrušení sankcí

List Kommersant upozorňuje, že v programu ANO se hovoří o snaze vypracovat novou strategii vztahů s Ruskem s cílem upevnit bezpečnostní architekturu v Evropě a přispět k rozvoji česko-ruských styků. „Od roku 2014 vůdce ANO prohlašoval, že sankce vůči Moskvě jsou neúčinné, a letos v říjnu podpořil názor prezidenta Miloše Zemana, který navrhl uznat připojení Krymu (k Rusku) a vyplatit Ukrajině kompenzaci,“ uvádí Kommersant. Kvůli výrokům o Rusku podle něj česká sociální demokracie Babiše nepodporuje.

I Rossijskaja gazeta připomíná, že Babiš nejednou hovořil o nezbytnosti „ukončit sankční válku s Ruskem“. Jeho hnutí ANO označuje za „centristické s prvky populismu“. Rozčarování českých občanů s politikou tradičních politických stran je „očividně spojeno s tím, že ministři odcházející vlády Bohuslava Sobotky byli příliš závislí na Bruselu,“ uvádí list. „Často to neodpovídalo národním zájmům Česka, nebo jim to přímo škodilo. A Češi jsou velmi citliví na vše, co se týká jejich svrchovanosti,“ konstatuje se v komentáři.

Kyjevská média zajímá osud ukrajinských migrantů

Protiimigrační tábor v Evropě značně posílil, což vyvolá nový bolehlav u německé kancléřky Angely Merkelové, uvádí komentář publikovaný na webu ukrajinské zpravodajské televize 24 kanal. Ukrajinských migrantů v Česku se nová situace může týkat jen nepřímo, protože Ukrajinci tam zdaleka nejsou uprchlíky. Nepotřebují bezplatnou sociální pomoc, vydělávají své peníze a jsou značnou částí „českého hospodářského zázraku, který už zemi pět let přináší blahobyt a příjmy“.

„Česká vláda spolu s polskou v Bruselu tvrdí, že uprchlíky z islámských zemí Blízkého východu nemůže přijímat proto, že je země plná Ukrajinců. Samozřejmě chytračí, do přeplněnosti má země daleko. Jako argument se to ale může hodit,“ píše se v komentáři.

Podle ukrajinské informační agentury Liga byla Česká republika mnoho let ve visegrádské skupině vzorem demokracie, „nyní ale její vláda může vytvořit nové riziko pro Evropskou unii i Ukrajinu“. I kdyby Babiš dostál svému slibu nevytvářet koalici s proruskými stranami, špatný je už sám fakt, že v zemi s takovými demokratickými tradicemi získá miliardář kontrolu nad vládou, píše Liga.