Modrá tsunami v Česku, první stát EU s obviněným premiérem. Zahraniční média hodnotí volby

Výsledek českých voleb zaujal řadu vlivných zahraničních médií. Ta si všímají hlavně výrazného zisku hnutí ANO. O jejím šéfovi Andreji Babišovi píší jako o pravicovém populistovi. Třeba agentura AFP jej přirovnává k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Česko se může stát první zemí EU, kde bude premiérem obviněný politik, varuje Süddeutsche Zeitung. Podle AP voliči uštědřili ránu tradičním stranám.

Francouzská agentura AFP píše o jasném vítězství Babišova hnutí ANO jako o vzestupu českého Donalda Trumpa. K volební ztrátě ČSSD uvedla, že strana končícího premiéra Bohuslava Sobotky zažila brutální pád.

S ohledem na průběžné výsledky, podle kterých drtivě vyhrálo Babišovo hnutí ANO a na druhém místě skončila Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, která je hodnocena jako protipřistěhovalecká a populistická strana, AFP dodala, že nad Českem visí otázka nejistoty z budoucího směřování země a z nadcházejících vztahů mezi Prahou a Západem, především pak s EU a NATO.

Také agentura Reuters si všímá výrazného zisku ANO. „Protisystémová rétorika miliardáře a byznysmena Andreje Babiše přesvědčila voliče, že dokáže napravit problémy unijní země od korupce až po dopravu,“ píše Reuters.

„Česká ekonomika se poslední čtyři roky těší rychlému růstu, vyrovnanému rozpočtu a nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, ale sociální demokraté, kteří vedou vládu spolu s ANO a dalším partnerem, nebyly schopní toto zužitkovat,“ dodává Reuters.

SPD vyzývala k bojkotu kebabů, připomíná Reuters

Agentura považuje SPD za krajně pravicovou a připomněla, že tato strana v rámci protimuslimského tažení vyzvala Čechy, aby venčili prasata u mešit a přestali jíst kebaby, tradiční blízkovýchodní jídlo, a že si voliče získala i euroskeptickými a protiromskými postoji.

Reuters také poznamenala, že předseda této protiimigrační strany je poloviční Japonec, který nebyl vždy tak radikální, neboť například v roce 2011 byl v porotě soutěže krásy mezi cizinkami Miss Expat a v roce 2013 navštívil s přítelkyní jednu z londýnských mešit.

Britská BBC mluví o Babišovi jako o populistickém miliardáři. Zatímco liberální a proevropské strany přišly ve velkém o podporu, nárůst preferencí si připsala krajní pravice, hodnotí BBC. „Přesvědčivý výsledek SPD stojí obzvláště za pozornost,“ poznamenal pražský korespondent BBC Rob Cameron s tím, že strana chce postavit mimo zákon islám.

BBC rovněž poznamenala, že Babiš, kterého provází skandály v podobě obvinění ze zpronevěry unijních fondů či minulosti v době komunistické éry, vedl předvolební kampaň proti klasickému politickému uspořádání a vystupoval jako euroskeptik.

Noční můra EU, hodnotí výsledek britský Express

Britský Express, který přinesl z voleb on-line, píše o Babišovi jako o českém Trumpovi a upozorňuje na jeho euroskeptické postoje. Podle webu jsou výsledky českých voleb pro EU noční můrou.

Česko se vydalo směrem vpravo, píše Daily Mail. Připomíná, že Babiš by se i přes obvinění mohl stát premiérem, protože v ČR je tradice, že prezident pověřuje předsedu nejsilnější strany.

„Babiš zaujal pevný postoj proti hlubší integraci v rámci EU, přijímání uprchlíků a eura, takže vyvstává otázka, zda se nepřipojí k Maďarsku a Polsku, které zastávají konfrontační postoje vůči bloku (osmadvacítky). Jeho hra v Bruselu mu nahrála body i euroskeptických Čechů. Nicméně Babiš zároveň chválí členství v EU a nesdílí relativně neliberální ideologii vlád v Budapešti a Varšavě,“ konstatuje britský Guardian.

Poláci připomínají tragické výsledky KSČM a ČSSD

„Vítěz voleb je jeden, a to Andrej Babiš se svým hnutím ANO,“ napsal polský server Wiadomości WP. „KSČM zaznamenala nejhorší výsledek od pádu komunistického režimu. Ještě horší fiasko historických rozměrů utrpěli vládní sociální demokrati,“ podotýká Wiadomości WP.

K neúspěchu dosud vládní ČSSD poznamenala polská agentura PAP, že strana dosáhla nejhoršího výsledku od vzniku samostatné České republiky.

Českou republiku zaplavila modrá tsunami, napsala rakouská APA s odkazem na barvu vítězné strany ANO, která prý dokázala dobře prodat vládní výsledky. Česko podle agentury čekají obtížná jednání o vládní koalici. Jednociferný zisk hlasů dosud vládní ČSSD označila za debakl.

Německá agentura DPA si všímá jednak jasného vítězství Babišova hnutí ANO, jednak „debaklu“ dosud nejsilnější sněmovní strany – ČSSD. Upozorňuje také na rýsující se úspěch „pravicově radikální“ SPD.

Server listu Süddeutsche Zeitung se vrací i ke kampani, v níž se podle něj Babiš stavěl do role bojovníka proti korupci a kritika EU. Vystoupení z Unie ale pravicový populista, kterému se přezdívá český Trump, nepožadoval, připomíná web.

Süddeutsche Zeitung také podotýká, že příští česká Poslanecká sněmovna bude zřejmě výrazně fragmentovaná.

Spiegel online zase upozorňuje na kritické hlasy, které varovaly před tím, že se v Česku mohou objevit podobné tendence jako v Maďarsku a Polsku, což by vedlo k prohloubení příkopu mezi západem a východem Evropské unie.

V českých volbách prohrálo Česko, píše Sme

Slovenský Denník N napsal, že českým premiérem se pravděpodobně stane politický predátor Babiš, který bude torpédovat základy české demokracie. „Prvním krokem bude snaha o ovládnutí policie a státního zastupitelství, kterým se bude snažit zabránit ve vyšetřování podvodu s evropskými dotacemi, z něhož je obviněn,“ napsal list.

Téměř 30 let se čeští voliči chovali racionálně a rozhodovali se mezi demokratickou levicí a pravicí. „Tento víkend dali přinejmenším polovinu hlasů stranám, které demokracii buď přímo odmítají, nebo ji respektují jen navenek,“ dodal list.

Výsledek voleb nelze podle něj nazvat jinak než jako pokus o kontrarevoluci proti tomu, co reprezentoval listopad 1989, kdy došlo v někdejším Československu k pádu komunistického režimu.

I v Česku se ukazuje, že kombinace silného lídra a protiislámských a xenofobních nálad je receptem na úspěch. Výsledek SPD Tomia Okamury předčil výsledky průzkumů.
Slovenské Hospodárske noviny

Podle listu Sme je zbytečné hovořit o porážkách jednotlivých stran, v českých volbách prohrálo Česko. „Skončil spor myšlenek, nastává období, kdy se voliči lákají na populistická hesla,“ napsalo Sme v komentáři pod titulkem „Den, kdy padla i Praha“.

Deník Pravda konstatoval, že definitivně je minulostí svět tradičních politických bloků, který na straně pravice dlouhá léta představovala ODS a její satelity a na straně levice sociální demokraté z ČSSD.

obrázek
Zdroj: ČT24

České volby vyhrál oligarcha a záhadný magnát Babiš, který vystupuje proti stávajícímu politickému uspořádání, napsal list The New York Times. Americká AP uvedla, že výsledek znamená ránu pro tradiční politické strany. Do parlamentu vstoupí strany, které nejsou považovány za takzvané mainstreamové, napsala s ohledem třeba na Piráty.

„Ano znamená ne otroctví Evropské unie,“ píše v titulku článku komentátor americké stanice Sky News. „Tohle je další šance pro Evropany říct Evropské unii, aby přestala řídit jejich životy,“ uvedl.

Východní státy směřují k autoritářství, zmiňuje analytik

Analytik bruselského Centra pro studium evropských politik (CEPS) Steven Blockmans řekl k výsledkům voleb, že budou povzbuzením pro ty síly, které jsou ostře kritické vůči humánnímu způsobu řešení uprchlické krize, jak jej prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová.

Blockmans proto očekává možné prohloubení příkopů mezi bohatšími západními státy „staré Evropy“ a stále autoritářštějšími zeměmi východu.

Ze světa přicházejí první gratulace od politiků

Podle prezidenta bratislavského Institutu pro veřejné otázky (IVO) Grigorije Mesežnikova zažila Česká republika politické zemětřesení a propad dosud vládní ČSSD potvrzuje celoevropský trend poklesu popularity tradiční levice.

Mesežnikov také řekl, že překvapením je zejména volební zisk České pirátské strany. Té k úspěchu již pogratuloval zakladatel pirátského hnutí Švéd Rick Falkvinge.

Babišovo ANO mezitím přijalo gratulaci od Guye Verhofstadta, lídra liberální frakce ALDE v Evropském parlamentu. Hnutí je na evropské politické scéně součástí této frakce. Verhofstadt zároveň poznamenal, že doufá ve vznik takové vládní koalice, která posílí český vliv v EU a bude hrát pozitivní roli při velmi potřebné reformě Unie.