Dívka „závodila“ luxusním vozem v ulicích Charkova. Při srážce zabila pět lidí

Řidička se chtěla předvést. A smrtí to odneslo pět lidí (zdroj: ČT24)

Dvacetiletá řidička, která ve středu večer v Charkově vjela luxusním terénním vozem do davu lidí, „závodila“ s jiným autem v ulicích tohoto východoukrajinského města. Oznámil to poradce ukrajinského ministra vnitra, poslanec Anton Heraščenko s odvoláním na záznam z pouličních kamer. Při nehodě pět lidí zemřelo na místě. Řidičce hrozí až deset let vězení. Ukrajinský ministr dopravy chce v reakci na incident snížit maximální rychlost v obcích na v jiných zemích obvyklých 50 kilometrů v hodině.

„Jak já, tak všichni, kdo viděli video, si kladli otázku: proč se řidička lexusu ani nesnažila brzdit v okamžiku srážky? Ukázalo se, že se účastnila automobilové honičky v tichém večerním Charkovu. Nešťastní chodci se stali oběťmi hloupé touhy dětinské dívky se předvést,“ uvedl Heraščenko podle agentury Interfax-Ukrajina. Zdůraznil, že vyšetřovatelé musí vypátrat i „závodníka“ z druhého auta.

Dvacetiletou řidičku, podle médií adoptovanou dceru charkovského podnikatele a studentku sociologie na místní univerzitě, prokuratura mezitím obvinila z porušení pravidel silničního provozu se způsobením smrti více osob, za což zákon počítá s maximálně desetiletým trestem.

Řidička dostávala často pokuty

Podle televize 112 řidička lexusu projížděla křižovatkou ve velké rychlosti na červenou a srazila se s jiným autem. Náraz odhodil lexus na chodník, kde čekaly desítky chodců. Při nehodě na místě zahynula čtyři děvčata a jeden chlapec, dalších šest lidí bylo zraněno.

Podle náčelníka charkovské policie byla řidička lexusu loni čtyřikrát pokutována za porušení pravidel, letos dvakrát.