Bilance kalifornských požárů: 42 mrtvých, tisíce zničených domů, škody za miliardu dolarů

Rozsáhlé lesní požáry, které od 8. října ve velkém devastovaly Kalifornii a při kterých zemřelo 42 lidí, zničily téměř sedm tisíc domů. Škody se podle agentury Reuters odhadují minimálně na jednu miliardu dolarů (21,7 miliardy korun). Tato čísla ale zřejmě nejsou konečná, průzkum zasažené oblasti stále pokračuje.

Původně se odhadovalo, že oheň zničil 5700 domů, po dalším prozkoumání ale přibyly stovky zničených obydlí v odlehlých vesnických oblastech. Počet tak stoupl na 6900. V tom nejsou započítaná hospodářská stavení, automobily, zařízení farem nebo lodě.

Předběžná suma škod vychází z hlášení pojistných událostí osmi největším pojišťovnám.

Lidé se vrací domů

Rozsáhlé požáry dlouho živil suchý vzduch a vítr. Hasičům se už ale podařilo jejich postup zastavit a úřady desetitisícům lidí povolily návrat domů. Ze 100 tisíc evakuovaných obyvatel je mimo své domovy ještě více než 15 tisíc lidí.

Varování úřadů podle místních nepřišlo včas

Ti, kteří stihli utéct, si často nestačili sbalit ani to nejnutnější. Požár je překvapil uprostřed noci. Na radnice a policejní sbory se kvůli tomu valila kritika. Obyvatelé jim vyčítali, že varování nepřišlo včas.

„Lidé už nemají pevné linky. Když nezaregistrujete svůj mobil, tu službu prostě nedostanete,“ vysvětlil šerif v okrese Sonoma Rob Giordano. 

Více než polovina obětí (dvaadvacet) byla v nejhůře zasaženém okrese Sonoma. Počtem obětí jde o nejhorší požár v kalifornské historii. V roce 1933 zemřelo 29 lidí v Los Angeles, v roce 1991 zemřelo 25 lidí v Oaklandu.

Požár v Oaklandu je navíc považován za nejhorší co do výše škod. Vyjádřeno v dnešní hodnotě dolaru plameny tehdy podle AP způsobily škody za 2,8 miliardy dolarů (61 miliard korun).

Guvernér zakazuje zvyšování cen v zasažených místech

Kalifornský guvernér Jerry Brown vydal ve středu dekret, který urychlí obnovu poškozených oblastí. Brown také vyšel vstříc vinařům, na které katastrofa těžce dolehla. Výrobci vín, kteří se s živlem potýkali, tak nyní mohou přestěhovat své degustační prostory, aby mohli v komerční činnosti nadále pokračovat.

Pomoc státu Kalifornie zahrnuje omezení poplatků za karavanová obydlí nebo domky sestavené z buněk. Guvernérův dekret rozšířil i zákaz neúměrného zvyšování cen v postižených regionech. Zákaz šroubování cen původně platil po dobu stavu nouze, nyní zůstává v platnosti do dubna 2018.

Říjen, pokud jde o lesní požáry, tradičně patří v Kalifornii k nejhorším měsícům.