Trump urazil vdovu po zabitém vojákovi, kritizuje jej kongresmanka

Trump se údajně necitlivě zachoval ke vdově po zabitém vojákovi (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump označil za vymyšlené tvrzení kongresmanky o tom, že se choval necitlivě ke vdově po zabitém vojákovi. Podle demokratické poslankyně Fredericy Wilsonové, která tvrdí, že byla u telefonátu s onou ženou, šéf Bílého domu řekl na adresu Davida Johnsona, „že věděl, čemu se upisuje, ale předpokládám, že to i tak bolí“. Muž byl jedním ze čtyř vojáků, kteří přišli o život před dvěma týdny v africkém Nigeru.

Těhotná vdova a matka dvou dětí přistupuje k rakvi s ostatky svého muže. Obraz, který by se mohl sám stát symbolem boje s terorismem, je i symbolem jedné lidské tragédie. Tragédie, kterou podle poslankyně prezident jen prohloubil a vdovu rozbrečel – místo toho, aby ji utěšil.

Podle kongresmanky prezident ani neznal jméno zabitého vojáka. Její tvrzení podpořila vojákova matka Cowanda Jones-Johnsonová: „Prezident projevil neúctu vůči mému synovi, jeho ženě, ale také vůči mě a mému manželovi,“ řekla deníku Washington Post.

Trumpa se zastal Kelly, jemuž také zemřel syn

Personální šéf Bílého domu, generál John Kelly, demokratku za její slova značně kritizoval s tím, že má „zlomené srdce“. Jemu samotnému prý americký exprezident Barack Obama nekondoloval, když jeho syn v roce 2010 zemřel v Afghánistánu.

Donald Trump už předtím čelil jiné kritice za to, že se dvanáct dnů ke smrti čtveřice mužů nevyjádřil a rodinám v rozporu s tradicí ani nekondoloval.

Trumpova reakce se nesla v tom duchu, že obvinil své předchůdce v Bílém domě. „Pokud se podíváte na prezidenta Obamu a další prezidenty – většina z nich (rodinám mrtvých vojáků) nevolala, mnoho z nich nevolalo. Rád volám, když je to vhodné a když tak můžu učinit,“ pochlubil se Trump.

„Spolupracovníci Baracka Obamy i George Bushe mladšího toto tvrzení Donalda Trumpa razantně odmítli. Příbuzné obětí nějak kontaktuje každý prezident – ten současný z toho ale poprvé učinil politickou soutěž v tom, kdo to dělá lépe,“ namítl zpravodaj ČT Martin Řezníček.

Trumpovo tvrzení o tom, jak se osobně věnuje rodinám padlých, podle AP zřejmě neodpovídá skutečnosti. „Myslím, že jsem volal rodině každého padlého,“ řekl v úterý prezident. Agentura AP však informovala o tom, že našla příbuzné nejméně dvou zabitých vojáků, kteří nedostali od Trumpa soustrastný dopis a ani jim prezident nezavolal. Třetí rodina kontaktovaná AP uvedla, že obdržela jen dopis.

Vydáno pod