Britský kardinál odjede zpytovat svědomí do Vatikánu

Vatikán - Britský kardinál Keith O'Brien, který se nedávno přiznal k nevhodnému sexuálnímu chování vůči kněžím a následně odstoupil z čela církve ve Skotsku, se bude kát přímo ve Vatikánu. Skotsko chce kvůli modlitbám a pokání opustit na několik měsíců. Kvůli svému přiznání se O'Brien odmítl zúčastnit i konkláve.

O'Brien se na konci února přiznal k nevhodnému sexuálnímu chování. Podle britských médií během nočních bohoslužeb obtěžoval mladé kněze a dokonce nějakou dobu tajně žil s mužem. Po veřejném přiznání se O'Brien vzdal své arcibiskupské funkce, rozhodl se nezúčastnit konkláve a uchýlil se do ústraní.

Dnes kardinál uvedl, že papež František s jeho rozhodnutím odjet do Vatikánu souhlasí. Neupřesnil však, zda šlo o nápad papeže. Vatikán bez dalších podrobností potvrdil, že O'Brien z Británie odjede „na několik měsíců za účelem duchovní obnovy, modlitby a pokání“.

O'Brien byl otevřeným odpůrcem legalizace homosexuálních sňatků v Británii. Od skupiny Stonewall hájící rovnoprávnost homosexuálů loni za své komentáře dostal titul „bigotní člověk roku“. Na druhé straně byl zastáncem některých změn v církvi. Mimo jiné prohlásil, že římskokatolickým kněžím by se mělo dovolit se ženit a mít děti. Celibát podle něj nemá boží původ, nebyl požadován Ježíšem.

Vydáno pod