Navrhovaný trest za vadné implantáty: Vězení, pokuta a zákaz činnosti

Marseille (Francie) - Čtyři roky vězení, pokutu 100 tisíc eur (2,5 milionu Kč) a doživotní zákaz výkonu profese ve zdravotnictví a ve vedení jakékoli firmy žádá francouzská prokuratura pro výrobce vadných prsních implantátů Jeana-Claudea Mase. Šéf francouzské společnosti PIP, který dosud odmítal, že by gel vlastní výroby byl v implantátech pro ženy rizikový, se v dubnu za svou činnost omluvil. Podle všeho tak učinil na radu právníků v naději, že získá mírnější trest.

„(Mas) se dopustil vážného zločinu na zdraví žen, a za to teď musí nést plnou odpovědnost. Doufáme, že soud návrhu státních zástupců plně vyhoví,“ prohlásil advokát poškozených žen Philippe Courtois. Hlavní líčení s výrobcem praskajících prsních implantátů skončilo a soudce teď bude předložené důkazy zkoumat. Rozsudek by mohl padnout do několika měsíců.

Masův advokát Yves Haddad:

„Soud měl pochopení pro poškozené ženy, a to je správné. Ale přesto myslím, že od soudního procesu čekáme soudní výstup, a nikoliv teatrální jednání, jak tomu bylo dnes.“

Mas spolu se čtyřmi dalšími představiteli PIP, kdysi třetího největšího světového dodavatele prsních implantátů, čelí obžalobě z podvodů a klamání spotřebitelů. Žaloba eviduje více než 4 100 protržených voperovaných náhrad a 2 700 žen, u nichž vyvolaly záněty. Objevily se i dohady, že podporují vznik rakoviny, ale to se zatím nepotvrdilo. Celkem se prodalo zhruba 300 tisíc implantátů, v březnu 2010 je úřady z prodeje stáhly.

V Česku mělo implantáty PIP přes dva tisíce žen. Ministerstvo zdravotnictví jim doporučilo výměnu a valná většina žen ji podstoupila.

Skončilo hlavní líčení s výrobcem vadných prsních implantátů (zdroj: ČT24)