Krym nebyl anektován, proto nelze mluvit o kompenzaci, reaguje Kreml na Zemana

O případné kompenzaci za Krymský poloostrov podle Moskvy není možné jednat. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov tvrdí, že se poloostrov stal součástí Ruské federace legálně, z rozhodnutí legitimní krymské vlády, nikoli anexí. Dohodnout se s Moskvou na kompenzacích za ruské zabrání poloostrova poradil Kyjevu český prezident Miloš Zeman ve svém úterním projevu před Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

„Nemůžeme mluvit o anexi, to není správně, a tím pádem ani nemůžeme mluvit o případných kompenzacích. O odtržení od Ukrajiny rozhodl legitimní orgán Krymu – tedy nejvyšší rada,“ prohlásil mluvčí Kremlu Peskov.

Zeman anexi Krymu v úterý označil za „fait accompli“, tedy za hotovou věc. Kyjev a Moskva by se podle něj měly dohodnout na kompenzaci, například ve finanční podobě či prostřednictvím ruské ropy a zemního plynu.

Projev vyvolal okamžitou pobouřenou reakci ukrajinského prezidenta Petro Porošenka a dalších ukrajinských politiků. „Dokážete si představit referendum v českých Sudetech v roce 1938? To je to samé. Je nemožné dělat referendum pod hlavněmi ruských tanků. To není referendum. Nemá to nic do činění s demokracií,“ uvedl Porošenko.

„Víte, zdravý člověk toto nikdy neřekne. Hluboce psychicky nemocný možná,“ řekl ve čtvrtek ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman.

Výroky kritizovali i čeští politici, podle nichž jsou v rozporu se zahraniční politikou vlády.