Počet mrtvých z Reyhanli se blíží padesátce

Ankara – Na 49 mrtvých stoupla bilance sobotních pumových atentátů v tureckém pohraničním městě Reyhanli poté, co se našla těla dalších tří obětí. Pátrání po případných dalších obětech pokračuje. Atentáty si vyžádaly kolem stovky raněných a několik lidí se stále pohřešuje.

V souvislosti s atentátem bylo zatčeno devět podezřelých, kteří patří k turecké krajně levicové skupině Acilciler. V Turecku je tato skupina zakázaná a je zařazena na seznam teroristických organizací. Turečtí představitelé tvrdí, že má vazby na syrský režim a jeho tajnou službu.

Reyhanli leží těsně u syrské hranice v provincii Hatay, v níž je mnoho syrských uprchlíků. Místní lidé dnes ve městě proti uprchlíkům protestovali. „Toto je Turecko, ne Sýrie, Turecko patří Turkům,“ volali. Vláda atentáty ale připsala syrskému režimu a spojitost s uprchlíky vytrvale popírá. 

Mladí Turci demonstrují v Reyhanli
Zdroj: ČTK/AP/Burhan Ozbilici

Vztahy mezi Ankarou a Damaškem výrazně poznamenal konflikt v Sýrii, který si za více než dva roky trvání vyžádal už na 80 tisíc mrtvých. Turecká opozice obvinila vládu z chybné zahraniční politiky, která prý Turecko ohrožuje. Ankara od počátku konfliktu stojí na straně syrské opozice a vyzývá syrského prezidenta Bašára Asada, aby odstoupil. Damašek v neděli vinu na atentátech popřel.

Na jihu Turecka nedaleko hranic se Sýrií se dnes zřítila turecká vojenská stíhačka F-16, která prováděla operační let nad oblastí města Osmanyie. Pilot se katapultoval, další podrobnosti nejsou zatím k dispozici. Podle armádních zdrojů šlo ale pravděpodobně o nehodu.