Katalánský premiér si řekl o mandát k vyhlášení nezávislosti. Žádá dialog s Madridem

Úryvek z projevu katalánského premiéra (zdroj: ČT24)

Katalánský premiér Carles Puigdemont předešel vyhrocení sporu s Madridem a místo přímého vyhlášení nezávislosti si vzal čas na jednání s centrální vládou. Vůdce separatistů sice podepsal text deklarace schválený poslanci, ovšem s dovětkem, že než ji skutečně vyhlásí, potřebuje několik týdnů čas pro vyjednávání. Miliony Katalánců se podle něj domnívají, že nezávislost je jediným řešením. Zároveň ale zdůraznil, že je třeba brát v potaz názory všech obyvatel autonomní oblasti.

On-line přenos

Katalánská nezávislost

  • 23:03

    Vážení čtenáři, s naší on-line reportáží se pro tuto chvíli loučíme. Děkujeme za pozornost.

  • 22:39
    Česká televize

    "Španělská vláda je přesvědčená, že to, co dnes v parlamentu řekl Carles Puigdemont, je vyhlášení nezávislosti. Hodlá použít veškeré možné prostředky, aby tomu zabránila. Není tedy vyloučeno, že spustí 155. článek ústavy, který umožňuje centrální vládě převzít moc nad autonomním regionem," uvedl z Barcelony zpravodaj ČT Petr Zavadil.

  • 22:22

    Velká demonstrace za nezávislost Katalánska, která poběhla v ulicích Barcelony, se rozpustila. 

Není to osobní rozhodnutí, ale rozhodnutí lidu. Vůlí vlády, které předsedám, je splnit slib.
Carles Puigdemont

Premiér současně zdůraznil, že chce snížit napětí mezi Katalánskem a centrální vládou v Madridu. Nezávislost by kvůli obavám z chaotické situace chtěl Puigdemont vyhlásit na zasedání své vlády až po několika týdnech. Během této doby hodlá přesvědčit španělského premiéra Mariana Rajoye, aby akceptoval výsledky referenda, které Madrid označuje za neústavní.

Katalánský premiér uvedl, že za současnou situaci je odpovědný Madrid, který podle něj dlouhodobě odmítá přistoupit na dialog. „Výsledky referenda opravňují Katalánsko k tomu, aby se stalo nezávislým státem,“ uvedl Puigdemont.

Poslanci po jeho projevu schválili text „Deklarace zastupitelů Katalánska“, v němž se hovoří o „obnovení plné svrchovanosti“ a vyzývá svět k jejímu uznání. Není jasné, zda má text nějakou právní závaznost. 

  • V referendu z 1. října hlasovalo přes 90 procent zúčastněných voličů pro nezávislost, což podle regionálního zákona zavazuje parlament k vyhlášení nezávislosti. Referenda se ovšem zúčastnilo jen zhruba 43 procent registrovaných voličů a jeho konání zakázal i španělský ústavní soud.
  • Hlasování se pokusila zmařit španělská policie, která tvrdě zasáhla proti lidem bránícím volební místnosti. Referendum podle pozorovatelů nesplňovalo obecně uznávaná kritéria například ohledně tajného hlasování či nezávislosti volebních komisí.
90’ ČT24 - Nezávislé Katalánsko? (zdroj: ČT24)

Začněte se chovat podle zákona, zní z Madridu

Místopředsedkyně španělské vlády Soraya Saénzová de Santamaría Puigdemontovi v první reakci z Madridu vzkázala, že pokud chce Katalánsko zahájit dialog s centrální vládou, musí jeho vedení opět začít jednat v mezích zákona.

„Ani pan Puigdemont, ani nikdo jiný nemůže vyvozovat závěry ze zákona, který neexistuje, z referenda, které neproběhlo, ani z vůle katalánského lidu, kterou si chce přivlastnit,“ prohlásila Saénzová v narážce na to, že katalánský zákon o nezávislosti zneplatnil ústavní soud, referendum bylo neústavní a většina Katalánců k němu vůbec nepřišla.

Premér Mariano Rajoy se kvůli situaci v Katalánsku večer sešel s vůdcem socialistické opozice Pedrem Sánchezem. Ve středu má Rajoy promluvit v parlamentu.

Puigdemont s vystoupením otálel

Začátek Puigdemontova projevu se zdržel přibližně o hodinu. Podle médií za to mohlo vyjednávání s radikálně levicovou Kandidátkou lidové jednoty (CUP), která podporuje menšinovou Puigdemontovu vládu aliance Společně pro ano (JXSí) a která usilovala o jednostranné vyhlášení nezávislosti. Zatím není jisté, jaké bude mít Puigdemontovo nejednoznačné prohlášení vliv na spolupráci obou separatistických stran.

Poslanci opozičních stran v reakcích na premiérův projev dávali najevo, že hledání podpory v Madridu mají za bláhové. „Pane Puigdemonte, jste osamocen. Nikdo v Evropě vás nepodporuje,“ řekla šéfka klubu nejsilnější prošpanělské strany Ciudadanos Inés Arrimadasová, která označila slova o vyhlášení nezávislosti za „státní převrat“.

Sám Puigdemont připomněl nesnáze při předchozích jednáních s Madridem, kdy Katalánsko chtělo s několika vládami navázat dialog o možnosti vyhlášení legálního referenda založeného na dohodě, jako tomu bylo v případě Skotů v Británii, avšak bylo opakovaně odmítnuto.

Lidé v Barceloně poslouchají premiérův projev
Zdroj: Susana Vera/Reuters

Nezávislé Katalánsko by bylo vyloučeno z EU

Puigdemont se ocitl pod tlakem z několika stran. Ministr a mluvčí španělské vlády Iňigo Méndez de Vigo jej vyzval, aby nepodnikal „nic nezvratného“ a vrátil se k zákonnému jednání.

Předseda Evropské rady Donald Tusk varoval Puigdemonta, aby nepřijímal rozhodnutí, které by znemožnilo budoucí dialog. Někteří evropští představitelé katalánské činitele také varovali, že by v případě nezávislosti bylo Katalánsko automaticky vyloučeno z Evropské unie. 

Odchodem z Katalánska v případě vyhlášení nezávislosti pohrozilo několik firem, které hodlaly přijmout stejné rozhodnutí jako už dříve banka Caixabank či správce rychlostních silnic Abertis.