Koronavirus je přenosný kontaktem s nakaženým, soudí WHO

Paříž/Rijád - Světová zdravotnická organizace (WHO) se stále více kloní k tomu, že nová forma koronaviru je přenosná kontaktem s nakaženou osobou. Ve světě je nakaženo už přes 30 lidí, zemřelo jich zatím 18. Nejnověji Francie dnes potvrdila druhý případ onemocnění u pacienta, který sdílel pokoj s mužem, jenž si nákazu přivezl z návštěvy Dubaje.

Nový druh koronaviru způsobuje symptomy podobné nákaze virem SARS, jež se vyznačuje vážnými dýchacími obtížemi. Od SARS se liší zejména tím, že způsobuje poměrně rychle selhání ledvin. Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest (SARS). Šíří se zpravidla kapénkami při kýchání. Při epidemii SARS v roce 2002 se nakazilo asi 8 000 lidí a zhruba desetina z nich zemřela.

Od loňského září se novým typem koronaviru nakazilo ve světě přes 30 lidí. Případy jsou kromě Francie hlášeny ze Saúdské Arábie, Jordánska, Británie a Německa. Zatím zemřelo 18 osob, z nich 11 v Saúdské Arábii.

Zatímco na SARS zemřela desetina z osmi tisíc nemocných, než se nákazu podařilo zastavit, nový koronavirus zabíjí víc než polovinu. Poznat nemoc není snadné a prevence ve smyslu očkování nebo speciální léčby zatím žádná není. Příznaky na začátku vypadají jako katar horních cest dýchacích a většinu obětí tvoří dospělí muži, kteří trpěli nějakou další chronickou nemocí. V Česku nový koronavirus zatím není, zdravotníci ale pečlivěji sledují anamnézu - jestli se lidé s respiračními nemocemi nevrátili z míst výskytu viru.

Reportáž Milady McGrathové (zdroj: ČT24)