Turecko žádá zásah proti Sýrii, Damašek odpovědnost za atentát odmítá

Ankara/Damašek - Sýrie popřela odpovědnost za včerejší pumové útoky, při nichž v tureckém Reyhanli u syrské hranice zahynulo 46 lidí. Ankara vinu připisuje Sýrii zmítané vleklým vnitřním konfliktem. V Turecku údajně zatkli devět osob podezřelých ze spáchání dvojího útoku, všichni jsou ale prý občany Turecka. Ankara přesto vyzvala k zásahu proti syrskému režimu.

„Je načase, aby mezinárodní společenství proti tomuto režimu zasáhlo. Turecko stejně jako Jordánsko poskytlo útočiště tisícům Syřanů. Bezpečnost sousedních zemí je čím dál víc ohrožena,“ prohlásil turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu.

„Sýrie takový čin nespáchala a nikdy nespáchá, protože vyznává hodnoty, které to nedovolují,“ prohlásil na tiskové konferenci syrský ministr informací Umrán Zuhbí. Na adresu Turecka zdůraznil, že „nikdo nemá právo někoho falešně vinit“. Zuhbí ostře napadl Turecko, když řekl, že je odpovědné za to, co se děje v Sýrii, a zaútočil také na tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana. Prohlásil, že je „vrah a řezník“ a měl by odstoupit. „Nemůže si budovat slávu na krvi Turků a Syřanů,“ řekl.

Ministr informací Umrán Zuhbí na tiskové konferenci
Zdroj: ISIFA/EPA/YOUSSEF BADAWI

Spojil útoky s nadcházející Erdoganovou cestou do USA, kde se premiér ve čtvrtek setká s prezidentem Barackem Obamou. „Chce on (Erdogan), jehož země je členem NATO, povzbudit USA (k intervenci do Sýrie) tvrzením, že je jeho země napadena? Chce tak mařit úsilí Američanů a Rusů?“ tázal se Zuhbí. USA se s Ruskem nedávno dohodly na uspořádání nové konference o Sýrii.

Stopy vedou do Sýrie, tvrdí Ankara

Turecký ministr vnitra Muammer Güler prohlásil, že útoky provedla skupina napojená na syrskou tajnou službu, ale konkrétní viníky nejmenoval. Řekl, že bylo zatčeno devět podezřelých tureckých občanů a že se zatím podařilo identifikovat 35 obětí. Většina z nich jsou Turci, tři byli Syřané.

Turecké ministerstvo vnitra už v sobotu oznámilo, že za atentáty jsou „organizace podporující syrskou vládu a syrské tajné služby“. V pohraničním městě Reyhanli v sobotu vybuchly dva automobily. Počet obětí dnes stoupl ze 43 na 46, protože tři z asi sta zraněných v noci na dnešek zemřeli. V nemocnici je stále asi 50 lidí.

Následky pumového útoku v Turecku
Zdroj: isifa/EPA/ANADOLU AGENCY/AYKUT UNLUPINAR

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu dnes obvinění na adresu Damašku opakoval. Prohlásil, že atentát spáchali podle všeho stoupenci syrského prezidenta Bašára Assada. „Ten útok neměl nic společného se syrskými uprchlíky, kteří jsou v Turecku. Je spojen se syrským režimem,“ řekl ministr televizi TRT.

Podle důkazních materiálů to prý vypadá na to, že pachatelé byli titíž lidé, kteří před týdnem útočili u syrského pobřežního města Baníjás. Druhého května tam údajně syrští vojáci povraždili na 50 civilistů včetně žen a dětí. „Po masakru v Baníjásu bychom si měli dávat pozor na etnické provokace v Turecku i Libanonu,“ řekl ministr.

Turecko-syrské pohraničí je plné napětí

Pokud výbuchy souvisejí s děním v Sýrii, bude to podruhé, co kvůli syrskému konfliktu umírali lidé v Turecku. Na pohraniční město Akçakale loni v říjnu dopadly syrské rakety a zabily šest lidí. Turecko si pak vymohlo v NATO vyslání obranného protiraketového systému Patriot, který začal na území Turecka operovat začátkem letošního roku.

Turecko-syrská hranice
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Turecko má se Sýrií společnou hranici v délce více než 800 kilometrů a právě do hraniční provincie Hatay přešlo nejvíce syrských uprchlíků. Podle tureckého premiéra Erdogana jich tam je až 25 tisíc. Tamní pohraničí je místem trvalých těžkých bojů. V únoru na tamním přechodu vybuchla bomba v autě a zabila 14 lidí, z nichž většina byli Syřané. Dle syrské opozice útok zorganizovala syrská vláda, protože místem měli v té době projíždět členové opozičního hnutí. 

Reyhanli je útočištěm pro syrské uprchlíky, ale také strategickou oblastí pro protiasadovské bojovníky. Právě tudy se jim do Sýrie daří pašovat zbraně. Povstalce podporuje Turecko od začátku konfliktu, do bojů ale zatím přímo zasáhlo jen během dělostřelecké odvety za výbuch syrských granátů v Akçakale.

Vydáno pod