Napětí mezi USA a Tureckem: státy si vzájemně omezily výdej víz

Americké velvyslanectví v Ankaře omezilo vydávání víz tureckým občanům. Stejný krok v reakci na to okamžitě učinila také turecká ambasáda ve Washingtonu. Napětí vyvolal incident z minulého týdne, kdy turecká policie zadržela jednoho ze zaměstnanců amerického konzulátu kvůli údajnému napojení na klerika Fethullaha Gülena, kterého Turecko viní z loňského pokusu o puč.

Velvyslanectví Spojených států v Turecku nejprve pozastavilo vydávání víz. Tureckým turistům a podnikatelům se tak ztíží cesty do USA. Americká ambasáda podle svého vyjádření zkoumá, nakolik se vláda v Ankaře cítí povinna chránit bezpečnost jejích zaměstnanců. USA již dříve vyjádřily „hluboké znepokojení“ nad zatčením svého spolupracovníka.

Vztahy USA a Turecka komentuje Tomáš Laně (zdroj: ČT24)

Vztahy Turecka a USA zhoršilo zatčení tureckého pracovníka americké diplomatické mise, kterého Ankara podezírá ze špionáže a blízkosti k hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Ten žije v USA a turecká vláda ho označuje za původce loňského pokusu o státní převrat. 

„Pokud mám správné informace, tak se nejednalo o diplomatického pracovníka, ale o takzvanou místní sílu, to znamená tureckého pracovníka. Tam samozřejmě turecká jurisdikce sahá, nicméně tam jde ještě o širší záležitost, a sice o to, že americké ambasádě je ztěžován přístup k americkým občanům, kteří jsou zadržování v Turecku,“ komentuje kroky USA turkolog a bývalý velvyslanec v Ankaře Tomáš Laně.

„Spojené státy přistoupily k tomuto kroku, který hlavně odůvodnily tím, aby snížily nával žadatelů o víza na americkém zastupitelském úřadu, což má své bezpečnostní důvody,“ pokračuje Laně. Následně  Turecko přistoupilo k odvetě a pozastavilo výdej víz občanům USA.

Americko-turecké vztahy se už delší dobu zhoršují vzhledem k požadavkům Turecka, aby byl vydán Fethullah Gülen, údajný původce puče.

Nynější přerušení výdeje víz vyostřuje již tak napjaté vztahy mezi oběma členskými státy Severoatlantické aliance. Turecký ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu proto podle tureckých médií již v sobotu hovořil se svým americkým protějškem Rexem Tillersonem.

Turkolog Tomáš Laně zároveň upozorňuje na to, že navzdory diplomatickému napětí pokračuje spolupráce USA a Turecka ve vojenské oblasti nebo v oblasti výměny informací.