Škola v Newtownu, kde umíraly děti, bude zbořena

Newtown (USA) - Škola Sandy Hook v americkém Newtownu, kde střelec Adam Lanza útočnou puškou loni před Vánoci zastřelil 20 dětí a 6 dospělých, bude zbořena. Doporučila to speciální radniční komise. Na jejím místě má pak stát nová škola. Nyní se žáci učí ve škole v sousedním městečku Monroe.

Demolice staré budovy, která zůstala uzavřená od masakru z poloviny prosince, a následná výstavba nové by měla stát 56 milionů dolarů (1,1 miliardy Kč). Stavební práce by měly trvat 17 až 21 měsíců.

Čtyři stovky žáků školy, kteří běsnění dvacetiletého Adama Lanzy přežili, chodí od začátku ledna do 11 kilometrů vzdálené školy v sousední obci Monroe. Její interiéry byly přizpůsobeny staré škole a změněn byl i název na Sandy Hook. To vše v zájmu toho, aby se děti snadněji adaptovaly v novém prostředí.

Mladý vrah zabil útočnou puškou, jejíž držení se nepodařilo americkým zákonodárcům od té doby zakázat, 20 dětí a šest dospělých. Šlo o jeden z nejhrůznějších zločinů masového zabíjení v USA vůbec - většinu obětí tvořili prvňáčci ve věku šesti a sedmi let.

Střelba ve škole v Newtownu
Zdroj: Julio Cortez/ČTK/AP