Před muzeem v Londýně zranilo auto lidi na chodníku, podle policie šlo zřejmě o nehodu

Nedaleko Přírodopisného muzea v Londýně najelo auto do chodců, zraněno bylo lehce jedenáct lidí, většina na hlavě nebo na nohou. Řidiče zadržela na místě policie. Ta se zatím přiklání k verzi o dopravní nehodě, uvádí agentury AFP a Reuters. Mezi zraněnými nejsou žádní Češi.

Muzeum potvrdilo, že před jeho branami, v ulici Exhibition Road, došlo k „vážnému incidentu“. Nikdo do něj po incidentu nesměl vkročit, návštěvníci vycházeli jiným než hlavním východem.

Na místo dorazily policejní vozy a přítomni byli i ozbrojení policisté. Nad místem navíc létal vrtulník. „Vidím sanitku, do níž je určitě nakládána nějaká osoba, ale není jasné, jak vážně je zraněna,“ sdělila zpavodajka BBC.

„Když jsme čekali na zelenou, uslyšeli jsme něco, o čem jsme si mysleli, že jsou výstřely. Spatřila jsem, jak auto jede přes chodník. Utíkali jsme. Když jsme se uklidnili, vrátili jsme se na místo a viděli, jak policie přidržuje u země muže,“ konstatovala svědkyně události.

„Slyšeli jsme strašný hukot a auto. Všichni začali utíkat dovnitř, křičet a křičet dovnitř. Bezpečnostní pracovníci pak vyběhli a zavřeli hlavní vchod. Byl tam velký zmatek, než se tam dostala policie,“ popsal situaci jeden z návštěvníků, který byl zrovna v muzeu.

Exhibition Road je oblast hojně navštěvovaná turisty. Kromě Přírodopisného muzea se tam nachází několik dalších muzeí. České ministerstvo zahraničí večer informovalo, že nemá informace o tom, že by mezi zraněnými byli čeští občané.

V Británii platí druhý nejvyšší stupeň ohrožení terorismem, což znamená, že pravděpodobnost útoku je vysoká. V zemi už došlo letos k pěti atentátům, z toho tři byly spáchány právě automobilem.

V březnu najel muž do chodců na Westminsterském mostě, přičemž zabil čtyři lidi a následně ubodal policistu u parlamentu.

Tři islamisté pak v červnu najeli do lidí na London Bridge a následně pobodali další v restauracích a barech. Celkem osm jich zabili. Ten samý měsíc najela dodávka do věřících poblíž mešity v Londýně. Zemřel tehdy jeden člověk.