Soud zamítl Navalného odvolání proti dvaceti dnům vězení

Moskevský městský soud odmítl odvolání opozičního předáka Alexeje Navalného proti nedávnému odsouzení k dvaceti dnům za mřížemi kvůli porušování pravidel pro pořádání mítinků a demonstrací. „Soud se rozhodl ponechat verdikt nezměněný a odvolání nevyhovět,“ citovala agentura Interfax z rozhodnutí.

Obhajoba v odvolání argumentovala tím, že se Navalnyj žádného přestupku nedopustil, navíc byl na policii nezákonně zadržován déle než jedenáct hodin, aniž by dostal něco k pití a jídlu.

Navalného policisté zadrželi u jeho bydliště 29. září, kdy se chystal za svými přívrženci do města Nižnij Novgorod. Místní úřady označily tento mítink za nezákonný, zatímco podle Navalného štábu jej zprvu povolily. Moskevský soud pak 2. října opozičníka poslal na 20 dnů za mříže, protože podle obžaloby opakovaně vybízel občany k účasti na nepovolené akci.

Policie v pátek prohledala Navalného moskevský štáb. Zásah podle serveru newsru.com nejspíše souvisí s výzvami k sobotním protestům, oficiálně byl ale odůvodněn vyšetřováním případu Navalného spolupracovníka, zbitého v polovině září.

Navalnyj již po svém uvěznění vyzval své příznivce, aby se v sobotu zapojili do celoruského protestu, který pořádají jeho štáby v osmdesáti městech po celém Rusku. Protestující by podle něj měli požadovat, aby byl zařazen na seznam kandidátů na prezidenta ve volbách, které se budou konat příští rok. Protesty se mají konat v den, kdy stávající hlava státu Vladimir Putin oslaví své 65. narozeniny.

Navalnyj byl letos odsouzen už potřetí. Nejnovější rozsudek mu zabrání zúčastnit se setkání se svými přívrženci, které se mělo konat v sobotu 7. října v prezidentově rodném Petrohradu. Opozičník nyní pořádá volební kampaň i přesto, že podle volební komise kvůli pravomocnému odsouzení kandidovat nemůže.

Hlavní akce by se v sobotu měly konat v Petrohradu a Moskvě, kam mají lidé na Navalného výzvu přijít s ruskými vlajkami. Radnice v Moskvě i Petrohradu přitom povolení pro jejich organizaci vydat odmítly.