Velký zájem i vlna kritiky. Firma v Rusku nabízí dohled nad chováním dětí na sítích

Události: V Rusku roste zájem o dohled nad chováním dětí na internetu (zdroj: ČT24)

Soukromá softwarová společnost začala v Rusku nabízet matkám a otcům dohled nad chováním jejich dětí na sociálních sítích. Služba pojmenovaná Rodičovská kontrola vyvolala velký zájem. Na její reklamní slogan „Raději my než tajné služby“ ale opozice reagovala obavou, že má sledovat její mladé příznivce. Autoři projektu spojení se státní mocí odmítají a tvrdí, že získané informace jí nepředají.

Autorem projektu je programátor Artur Chačurjan. Vlastní softwarovou firmu vede už pět let. Každý měsíc se na něj obracely desítky známých. Chtěli, aby řešil problémy jejich dospívajících dětí, které třeba na sociálních sítích zveřejnily své intimní fotografie nebo extremistické texty, kvůli nimž se o ně začala zajímat policie, říká zpravodaj ČT v Moskvě David Miřejovský.

„Problém je, že dítě ve věku 14 až 17 let umí pracovat s počítačem, ale nemá pocit zodpovědnosti. Nemá ponětí, co s ním bude. Netuší, jak fungují ruské zákony,“ říká autor projektu Rodičovský dohled Artur Chačujan.

Artur se rozhodl nepříjemným situacím předcházet. Během týdne napsal program, který funguje automaticky. Rodiče, co si službu za v přepočtu 60 korun měsíčně objednají, upozorní, když se jejich dítě může dostat do problémů.

„My nesledujeme dítě. Nečteme jeho soukromé zprávy. Analyzujeme jeho publikum a to, s kým komunikuje. Například, když se mezi přátele dospívající dívky dostane dospělý muž, který sleduje dětskou pornografii,“ uvedl Chačujan.

Služba má i zástup odpůrců

Autor programu sám přiznává, že otázkou etiky a morálky se zabýval déle než programováním. Klady ale podle něj převáží negativa. Rodičovská kontrola vyvolala obrovské množství negativních reakcí. Kritici ji považují za neetickou. Během prvních tří dní si ale službu objednalo na sedm tisíc rodičů.

Přemýšlí o ní i matka dvou dětí Natália. Starší syn s rodiči během dospívání nemluvil a své pocity a plány popisoval jen na sociálních sítích. „Ve věku 10 až 14 let by se dostal do problémů. Několikrát jsme jim dokázali předejít jen díky tomu, že jsme věděli, co dělá na internetu,“ říká Natália.

Děti by o kontrole měly vědět

Že bez jeho vědomí sledovala, co píše na sociálních sítích, Natália synovi neřekla. Odborník na rodinné vztahy si nemyslí, že udělala správně. „Když se snažíte problém ukrýt, jen ho v sobě hlouběji uzavřete. Bez komunikace a řešení se později rozroste a přinese daleko větší škody,“ říká psychoterapeut Sergej Slep.

Ve své praxi se setkal s velmi smutnými případy, které začaly na sociálních sítích. Podporuje proto rodiče, aby se zajímali o aktivity svých dětí na internetu, radí jim ale, aby to nedělali tajně.