Rusko žádnou dodávku protiraketového systému do Sýrie neplánuje

Varšava/Soči – Ruský ministr zahraničí prohlásil, že Rusko nechce dodat Sýrii protiraketové systémy S-300. Moskva navíc končí s dodávkami obranných zbraní do Sýrie. Lavrov tak popřel zprávy amerického a izraelského tisku, že Rusko má dodat Asadovi vyspělé protiraketové systémy srovnatelné s americkými protiraketami Patriot.

O situaci v Sýrii dnes jednali ruský prezident Vladimir Putin a britský premiér David Cameron. „Máme společný zájem na co nejrychlejším ukončení násilí a na mírovém urovnání,“ prohlásil ruský prezident, který Camerona hostil v Moskvě.

Ve Varšavě zase o Sýrii jednali hned tři ministři zahraničí. Kromě ruského a polského se přidal i německý šéf diplomacie. Lavrov přitom tvrdí, že Rusko do Sýrie nedodá protiraketové systémy, jak informovala izraelská a americká média. Podle ruského ministra zahraničí prý Rusko Sýrii protivzdušné prostředky už „dávno prodalo“, dokončuje jejich dodávku a žádnou další neplánuje. Lavrov navíc poznamenal, že dodané systémy jsou pouze obranné, a tudíž jejich prodej neodporuje mezinárodním normám.

Turecku dochází trpělivost, je pro bezletovou zónu

Podle tureckého ministra zahraničí zdravotní testy Syřanů, kteří přijíždějí do Turecka zranění, dokazují, že někteří z nich byli vystaveni chemickým zbraním. Turecko chce proto tyto případy prošetřit a ověřit. „Provádíme testy a máme informace o použití chemických zbraní. Pokračujeme v těchto testech, abychom si mohli být jisti, a poskytneme informace agenturám OSN,“ řekl ministr.

Turecko by podpořilo bezletovou zónu nad Sýrií. V rozhovoru pro americkou televizi NBC to řekl premiér Recep Tayyip Erdogan. Zároveň prohlásil, že Damašek dlouhodobě používá chemické zbraně. Americký prezident Barack Obama už dříve oznámil, že v případě dostatečných důkazů o jejich užití nevylučuje vojenský zásah.

Turecký premiér v rozhovoru pro NBC
Zdroj: ČT24

Štědrá finanční a vojenská podpora ze zahraničí udržuje obě strany konfliktu nad vodou a podle všeho dochází i na dosud nemyslitelné chemické zbraně. Turecko z jejich použití obvinilo režim Bašára Assada. „Je hlavně jasné, že režim použil chemické zbraně, tedy rakety. Podle našich tajných služeb odpálil asi 200 raket, mohlo jich být i víc, ale určitě ne méně,“ tvrdí Erdogan.

Erdogan si je jist, že Asadův režim už před dlouhou dobou překročil hranici, kterou vytyčil americký prezident Obama pro zvážení intervence. „Chceme, aby Spojené státy přijaly větší odpovědnost a udělaly další kroky. A jaké kroky to budou, o tom budeme teprve jednat,“ dodal turecký premiér. S Obamou se má setkat 16. května. 

Erdogan odkazuje na zraněné, kteří skončili v polních nemocnicích na území jeho země. Zranění měla odpovídat chemickému útoku. Jako důkazy mají sloužit i nalezené zbytky raket.

Turecký premiér zároveň odmítl, že by chemické zbraně používali rebelové: „Neexistuje možnost, že bych tomu uvěřil. Hlavně - jak by je mohli získat? A kdo by jim je poskytl?“ Připustil ovšem, že pokud by se dokázalo, že rebelové chemické zbraně mají, Turecko by se okamžitě obrátilo proti nim.

Stopy po použití chemických zbraní hledají v tureckých uprchlických táborech vládní experti. Že jejich šance něco nalézt nejsou malé, naznačují třeba výroky britského premiéra Davida Camerona: „Máme omezené, ale rostoucí množství přesvědčivých informací, které ukazují, že syrský režim použil a dál používá chemické zbraně, včetně sarinu.“

V Sýrii se mezitím dál bojuje. Syrská armáda dnes vyzvala obyvatele západosyrského města Kusajr, aby se evakuovali. Nad městem létaly armádní letouny, které shazovaly letáky s výzvou k evakuaci. 

Město, které donedávna ovládali povstalci, obklíčili vojáci. Pokud se opozičníci nevzdají, mají v úmyslu zaútočit. Třicetitisícový Kusajr leží poblíž hranice s Libanonem a spolu s vojáky prý město obléhají také členové libanonského šíitského Hizballáhu. 

Povstalci varují, že bezpečná úniková cesta z města pro civilisty neexistuje. „Vždy, když se civilisté pokusí vyjít z města, spustí tanky a odstřelovači palbu. Jsme v pasti, civilisté i povstalečtí bojovníci,“ uvedl svědek.