V části Německa je po řádění bouře Xavier ochromena železniční doprava

Události ČT: Německo a Polsko po bouři Xavier (zdroj: ČT24)

Železniční doprava je v severních oblastech Německa po řádění bouře Xavier nadále ochromena. Stovky cestujících strávily noc v hotelích nebo lůžkových vlacích, které k tomu účelu poskytly na nádražích německé dráhy. Řádění bouře Xavier si v Německu vyžádalo sedm obětí. Dva mrtvé hlásí Polsko, kde se 800 tisíc lidí ocitlo bez elektřiny.

Výpadky vlakových spojů na hlavních tratích nadále komplikují život nejen lidem cestujícím na delší vzdálenost, ale také lidem, kteří vlakem dojíždějí do zaměstnání. I v pátek museli počítat se zrušenými nebo výrazně opožděnými spoji.

V 17:30 SELČ zůstával podle Německých drah (DB) nadále přerušený provoz na hlavních tratích mezi Hannoverem a Berlínem, Hamburkem a Berlínem, Hamburkem a Kielem či Hamburkem a Porúřím. Trasa mezi Berlínem a Lipskem je od 11:00 SELČ s omezeními opět průjezdná. Situaci na tratích se dále snaží napravit asi stovka zaměstnanců drah, uvedla DPA.

Řada německých tratí je dál mimo provoz
Zdroj: ČTK/DPA

Tlaková níže Xavier si ve čtvrtek v Německu vyžádala nejméně sedm mrtvých. Zvlášť silně bouře vyvracející stromy zasáhla spolkové země Berlín, Braniborsko, Hamburk a Meklenbursko-Přední Pomořansko.

Zatímco například hamburská veřejná doprava se ráno pomalu vracela k normálu, v dálkové dopravě nadále panuje chaos. Přerušení provozu na severu a severovýchodě Německa by navíc mohlo mít dopady na celoněmeckou železniční síť, řekl mluvčí společnosti Deutsche Bahn.

Bouře Xavier zastavila v části Německa vlaky
Zdroj: ČTK/DPA/Ralf Hirschberger

Cestující nocovali ve vlacích

V Berlíně dráhy ráno radily cestujícím využívajícím regionální spoje, aby využili jiných dopravních prostředků. „Celá síť v regionu je silně omezena. Máme mnoho stromů na kolejích, poškozené trolejové vedení a utržená návěstidla,“ řekl mluvčí.

Noc na pátek strávilo mnoho pasažérů nedobrovolně v hotelích a dohromady zhruba 20 lůžkových vlacích speciálně přistavených drahami. Využili je cestující v Berlíně, Kasselu, Kolíně nad Rýnem, Dortmundu, Bielefeldu, Düsseldorfu, Lipsku, Hamburku či Hannoveru. Jenom na nádraží v dolnosaském Mindenu strávilo noc ve vlacích 470 lidí.

Kvůli bouři je třeba nadále počítat také se zpožděními na berlínských letištích. Podle mluvčího letiště Schönefeld se ale zpoždění „drží v mezích“. Na letišti Tegel zrušili zhruba pět desítek vzletů a přistání. Některé z nich ale byly lety společnosti Air Berlin, které se ruší kvůli finanční situaci společnosti už delší dobu.

Kvůli vichru byla ve čtvrtek zavřena berlínská zoo. Návštěvníci se do ní ale nedostali ani v pátek, protože v areálu pokračuje likvidace škod. Zahrada navíc oznámila, že padající větve zabily osmnáct plameňáků.

Xavier zabíjel i v Polsku

Xavier přešel i přes Polsko
Zdroj: Dawid Tatarkiewicz/ČTK/ZUMA

Nejméně dva mrtvé a 39 zraněných po sobě nechal Xavier v Polsku, kde se 800 tisíc lidí ocitlo bez elektřiny. Ve městě Ośno Lubuskie, ležícím poblíž hranic s Německem, se ve čtvrtek zřítil ze střechy svého domu sedmašedesátiletý muž, který se pokoušel příbytek zajistit před vichrem. Rovněž na západě Polska spadl strom na ženu, která zraněním podlehla v nemocnici.

Hasiči během noci kvůli vichřici zasahovali ve více než 10 000 případech, většinou kvůli vyvráceným stromům. „Od včerejška do dnešního rána v celé zemi pracuje více než 41 000 hasičů, vybavených více než 9200 vozidly. Poškozeno bylo celkem 891 budov, včetně 460 obytných domů,“ řekl mluvčí hasičů Pawel Frontczak.

Přinejmenším ve dvou případech stromy spadly na auta, jejichž posádky vyvázly se zraněním. V Poznani místy netekla voda a nejezdila městská doprava, vlaky měly i čtyřhodinová zpoždění.

Xavier po sobě v Německu nechal sedm mrtvých (zdroj: ČT24)