Macron nabídl Paříž jako prostředníka pro jednání mezi Bagdádem a Kurdy

Francie by mohla být prostředníkem v jednáních Bagdádu s iráckými Kurdy po sporném referendu o nezávislosti iráckého Kurdistánu. Navrhl to francouzský prezident Emmanuel Macron na jednání s iráckým premiérem Hajdarem Abádím v Paříži. Abádí podle agentury AFP uvedl, že jeho vláda si nepřeje ozbrojenou konfrontaci s kurdskými jednotkami. Dodal ale, že autorita centrální vlády musí převážit.

„Nechceme ozbrojený střet, nechceme boje, ale autorita federální vlády musí převážit. Nikdo ji nesmí narušit,“ řekl Abádí. Kurdské bojovníky vyzval, aby zůstali součástí iráckých jednotek. „Tak můžeme zajistit bezpečnost občanů a příslušné oblasti obnovit,“ dodal s odkazem na potřebnou rekonstrukci území dobytých od IS.

Území obývané Kurdy
Zdroj: ČT24

Francie podle Macrona podporuje stabilitu a územní celistvost Iráku. Práva Kurdů by ale měla být uznána v rámci irácké ústavy, uvedl prezident. Šéf Elysejského paláce také vyzval k národnímu smíření a vytvoření vlády, v níž by zasedli i Kurdové, s nimiž „Francie udržuje blízké styky“. Dialog je jedinou cestou z krize a Francie je připravena aktivně se podílet na jednáních mezi Bagdádem a Kurdy, dodal Macron.

Bude Kurdům znemožněn vývoz ropy?

Turecko, Írán a Irák projednají, zda uzavřít ventily ropovodů, kterými se přepravuje ropa z iráckých kurdských oblastí do přístavů. V tureckých médiích to uvedl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Všechny tři vlády zvažují tento krok jako reakci na již zmiňované referendum.

Teherán a Ankara se totiž obávají, že posílí separatistické tendence Kurdů žijících v Turecku a Íránu. Referendum bylo ostatně hlavním tématem jednání během Erdoganovy středeční návštěvy Teheránu.

Erdogan rovněž kritizoval, že se hlasování v referendu zúčastnili také obyvatelé sporné ropné provincie Kirkúk, a zdůraznil, že tato oblast netvoří součást kurdské autonomie a hlasování tam bylo naprosto nelegitimní.

Írán a Turecko spolu na hranici s Irákem po referendu podnikly společné vojenské manévry a rovněž pohrozily, že na kurdskou autonomii v severním Iráku podobně jako Bagdád uvalí hospodářské sankce.

  • Ankara má úzké obchodní vztahy s kurdskou regionální vládou v Iráku, která přes Turecko denně pumpuje tisíce barelů ropy. Kurdská autonomie v Iráku rovněž nedávno schválila plány, jež ruskému ropnému koncernu Rosněfť umožní v regionu investovat do plynovodu k exportu plynu do Turecka a do Evropy.