Irácké síly slaví triumf v Havídži. Islámský stát vyhnaly z posledního velkého města v zemi

Irácké síly dobyly Havídžu, poslední baštu IS v zemi (zdroj: ČT24)

Irácké síly oznámily, že dobyly Havídžu, poslední baštu Islámského státu (IS) v zemi. Jde zároveň o jedno z posledních velkých měst, které radikálové na Blízkém východě dosud ovládali. Píše o tom BBC. V bojích padlo skoro 200 islamistů a osvobozena byla téměř stovka vesnic. IS obsadil Havídžu před třemi lety.

Z Havídži v provincii Kirkúk uprchlo za poslední dva týdny na 20 tisíc civilistů. Irácké a kurdské jednotky teď zjišťují, zda mezi nimi do uprchlických táborů nepřicházejí i radikálové. „Co jsme mohli dělat? Museli jsme odejít. Střílelo se, letadla bombardovala domy den co den, protože tam byli Daeš. Byli jsme vystrašení,“ podotkla jedna postarší uprchlice.

Operace v oblasti začala 21. září, už v pondělí vojáci obsadili leteckou základnu jižně od Havídži, kterou radikálové používali jako výcvikový tábor a logistickou základnu. Nyní  hlásí irácké síly celkové vítězství.

„Mohu oznámit všem Iráčanům, iráckým ozbrojeným silám, těm, kteří podporují mír, našim partnerům v rámci mezinárodní koalice a všem těm, kteří trpěli - město Havídža je osvobozeno. Daeš ovládají už jen zónu na hranici se Sýrií,“ sdělil irácký premiér Hajdar Abádí.

„Islámský stát prohrává de facto jednu bitvu za druhou. Toto město (Havídža) bylo důležité pro udržení významných oblastí severního Iráku. Pokud prohráli, tak už pravděpodobně nejsou schopni vést nějaké silné vojenské operace,“ prohlásil bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Po dobytí Havídži ovládá IS v Iráku pouze pruh země v západní provincii Anbár u hranic se Sýrií. Chalífát vyhlášený IS se de facto rozpadl již v červenci, když irácké síly podporované Spojenými státy dobyly Mosul, jakési hlavní město IS v Iráku. Boje se tehdy táhly devět měsíců. Iráčané už mají kontrolu i nad dalším velkým městem Tal Afar.

Kolem Havídže probíhá spojnice mezi Bagdádem a mezi severem Iráku, což je v kontextu kurdské nezávislosti čím dál důležitější. Vojenská porážka ale neznamená, že Islámský stát jako takový přestane existovat, naopak je pravděpodobné, že se bude čím dál tím víc uchylovat k různým útokům.
Jakub Szántó

Znovudobytí Rakká je na spadnutí

Radikálové prohrávají také v sousední Sýrii. Proti IS se nyní zaměřují dvě různé ofenzivy: jednu vede syrská armáda podporovaná Ruskem, druhou jednotky arabsko-kurdské koalice za podpory mezinárodních sil v čele se Spojenými státy. Boje se soustřeďují na východní provincii Dajr az-Zaur a baštu IS v Rakká.

Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež má za cíl dobýt toto syrské hlavní město IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobyly okolní regiony v provincii, před čtrnácti dny oznámily, že mají v rukou už 80 procent Rakká.

V Dajr az-Zauru se hraje o strategické dopravní tepny, spojení Bagdádu se Sýrií i Jordánskem. Syrské vládní síly s pomocí Ruska nedávno radikály zcela obklíčily.

IS už ztratil nejméně polovinu území, která obsadil. Jen v Sýrii ale stále může mít odhadem až osm tisíc mužů ve zbrani. V Sýrii a Iráku za něj bojuje kolem 2500 Evropanů. O smrti vůdce IS Bagdádího se neustále spekuluje.