Před volbami v Pákistánu přituhuje, unesli expremiérova syna

Islámábád - Pákistánská odnož Talibanu plánuje na sobotní parlamentní volby sérii sebevražedných bombových útoků. Bezpečnostní situace se s blížícími se volbami v zemi vyhrocuje. Jen dnes neznámí ozbrojenci zaútočili na předvolební shromáždění v jižním Pákistánu a unesli syna bývalého premiéra Júsufa Rázy Gíláního. Armáda k volebním místnostem posílá tisíce vojáků. V zemi před 56 dny unesli také dvě Češky. Od té doby se o nich nic neví. Mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol ujistil, že české úřady na případu zmizelé Hany a Antonie usilovně pracují, avšak nemohou poskytnout médiím v současnosti žádné nové informace.

Volby se v Pákistánu konají už o víkendu a vůbec poprvé si vládu mezi sebou předají dvě civilní vlády. Pákistánu totiž vládla po více než polovinu jeho 66leté existence armáda. Lídr pákistánského Talibanu Hakimulah Mahsúd ovšem v posledním vzkazu oznámil, že Talibanci plánují v průběhu parlamentních voleb ve všech pákistánských provinciích útoky, včetně sebevražedných výbuchů. „Nepřijímáme systém bezvěrců, kterému říkají demokracie,“ uvedl šéf v dopisu. 

Jen dnes přitom ozbrojenci zaútočili na shromáždění Gíláního syna Alího Hajdara, který kandiduje do parlamentu provincie Pandžáb a účastnil se shromáždění několika stovek svých stoupenců v poslední den, kdy je v zemi povolena předvolební kampaň. Jenže na akci vtrhli ozbrojenci, stříleli od vzduchu a násilím politika přinutili, aby vlezl do auta. Při incidentu útočníci zabili jednoho z Gíláního bodyguardů.

Šéf pákistánského Talibanu Mahsúd
Zdroj: EPA/ISIFA

Ehsanullah Ehsan, mluvčí pákistánského Talibanu:

„Žádáme pákistánský národ, aby se držel dál od sluhů, které si koupili Američani. Zároveň je žádáme, aby bojkotovali tyto volby a protestovali proti tomuto opresivnímu demokratickému systému.“

Taliban od dubna zorganizoval desítky útoků na politické kandidáty či jejich mítinky. Zemřelo při nich více než 100 lidí. Útoky se zaměřovaly na kandidáty tří vládních koaličních stran. Ti proto raději upustili od většiny velkých akcí a zaměřili se na osobnější kampaň, ve které kontaktovali lidi přímo v jejich domovech. 

Před třemi dny zemřelo při útoku na automobil kandidáta islámské fundamentalistické strany na severozápadě Pákistánu 12 lidí. K akci se přihlásili Talibanci, kandidátovi se mstili za to, že podporuje vojenské operace proti muslimským radikálům v severozápadním Pákistánu.

Pákistánská armáda s ohledem na hrozbu Talibanu posílá desítky tisíc vojáků do pákistánských ulic. Ti mají dohlížet na klid u volebních místností nebo u sčítacích center. Jen v nejlidnatější provincii Pandžáb bude na bezpečnost dohlížet 300 tisíc bezpečnostních jednotek. Dalších skoro 100 tisíc vojáků a policistů posílají úřady na severozápad země, kde má Taliban své bašty. 

Útok v Pákistánu
Zdroj: ČT24

O unesených Češkách se dál nic neví

České ministerstvo zahraničí kvůli volbám v Pákistánu zatím zvláštní varování nevydalo. Pro území Pákistánu ovšem platí doporučení, která jsou dlouhodobě na stránkách úřadu. Velvyslanectví v Islamábádu bezpečnostní situaci v Pákistánu sleduje a v případě aktuální hrozby bude doporučení aktualizovat. 

Jednou z lokalit, které je doporučeno se vyhnout, je i Balúčistán, kde před skoro dvěma měsíci byly uneseny dvě Češky, jež přes Pákistán mířily do Indie. O Haně a Antonii se od té doby neobjevily žádné zprávy. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Karla Šrola české úřady na případu zmizelých Češek usilovně pracují, ovšem nemohou poskytnout v současnosti žádné nové informace.

Taliban hrozí před volbami (zdroj: ČT24)
Vydáno pod