Stovky ledních medvědů společně poobědvaly. Jedinečný úkaz překvapil i vědce

Pozoruhodná podívaná se v září naskytla turistům a vědcům plavícím se u břehů ruského Wrangelova ostrova. Mysleli si, že pozorují více než dvě stovky ovcí, když se ale přiblížili, zjistili, že jde o skupinu ledních medvědů. Přilákala je velryba uvízlá na mělčině. Tolik ledních medvědů na jednom místě je podle expertů velice výjimečné.

Svědky neobvyklé události se stali pasažéři plavidla Akademik Shokalskiy, který se pohyboval podél pobřeží tohoto ostrova v Arktickém oceánu. Polární medvědy v současné době ohrožuje ustupování ledovců, zvířata kvůli tomu mají omezené možnosti, kde ulovit kořist.

Na Wrangelově ostrově zjevně urazili mnoho kilometrů k místu, kde velryba uvízla. Žrát začali 19. září a neodešli, dokud nespořádali celou mršinu o den nebo dva později. Vůdce expedice Rodney Russ řekl, že šlo o jeden ze dnů, na něž člověk nikdy nezapomene.

„Napočítali jsme přes 150 polárních medvědů (všech věkových skupin, pohlaví a velikosti), kteří se buď krmili, nebo byli krmeni v bezprostředním okolí velryby,“ sdělil Russ v blogu.

Překvapivé je, že shromáždění probíhalo poklidně, přestože lední medvědi jsou draví masožravci, kteří jsou vůči sobě během lovu či krmení obvykle navzájem agresivní. Až 400 medvědic porodí na Wrangelově ostrově každoročně v zimě mladé. Globální oteplování sem ale nahání medvědy už i během léta.

Ostrov bývá označován za „severské Galapágy“ a je považován za jedno z posledních míst na modré planetě, kde žili srstnatí mamuti.

V současné době se počet ledních medvědů odhaduje asi na 26 tisíc. Existuje ale 70procentní šance, že do poloviny století jich vymře více než třetina – během tří generací medvědích životů jich tedy zbude jen asi 15 tisíc, ukázal výzkum zveřejněný loni v odborném časopise Biology Letters.