Akt čirého zla, reagoval Trump na tragédii v americkém centru hazardu

Americký prezident Donald Trump vyjádřil soustrast obětem střelby v Las Vegas, při níž zemřely desítky lidí. Šlo o akt čirého zla, uvedl šéf Bílého domu. Rychlá reakce policie podle něj zachránila stovky životů. Prezident se chystá ve středu navštívit místo činu. Útok otřásl i vládou v Berlíně a Londýně. Papež František mluví o nesmyslné tragédii.

Za nejtragičtější střelbou v historii USA stojí důchodce Stephen Paddock z Nevady. Podle policie zřejmě nešlo o terorismus. „Má nejvroucnější soustrast a soucítění patří obětem a rodinám obětí té strašlivé střelby v Las Vegas. Bůh vám žehnej,“ napsal šéf Bílého domu na Twitteru.

Bílý dům situaci pečlivě sleduje a nabízí plnou podporu úřadům státu Nevada a rovněž úřadům místním. „Na všechny zasažené myslíme a modlíme se za ně,“ konstatovala mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

V pozdějším projevu Trump poděkoval záchranářům za „zázračnou rychlost“ jejich zásahu. Prezident zároveň oznámil, že ve středu Las Vegas navštíví, aby se setkal se záchrannými týmy a s pozůstalými. „Národ je nyní ve smutku a šoku jednotný,“ řekl Trump v krátkém smutečním projevu k novinářům. Na jejich otázky neodpověděl.

Michelle a já se modlíme za oběti v Las Vegas. Naše myšlenky jsou s jejich rodinami a každým, kdo trpí kvůli další nesmyslné tragédii.
Barack Obama

Na Twitteru vyjádřila soustrast i britská premiérka Theresa Mayová. „Myšlenky Spojeného království patří obětem a záchranným službám, které reagují na ten otřesný útok v Las Vegas,“ uvedla.

Podobně reagoval Berlín. „Jsme šokováni a hluboce otřeseni vraždami v Las Vegas. Tolik zmařených životů. Soucítíme a přejeme hodně sil přeživším,“ napsal mluvčí Merkelové Steffen Seibert. Soustrast vyjádřil také německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

„Silně odsuzuji možný teroristický útok v Las Vegas. Upřímně doufám, že k podobným útokům nebude v budoucnu docházet. Ve jménu tureckého lidu nabízím upřímnou soustrast rodinám a milovaným obětí a všem Američanům,“ prohlásil prostřednictvím Twitteru turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Kondolenční dopis zaslal Trumpovi i český prezident Miloš Zeman. „S lítostí jsem přijal zprávy o masakru v Las Vegas, který za sebou zanechal desítky obětí. Bohužel jde o další případ podlé masové vraždy spáchané zbraní zavrženíhodného fanatika. Rozumem nelze tento odporný čin pochopit,“ píše Zeman.

„Dovoluji si jménem svým i jménem české veřejnosti projevit hlubokou soustrast především rodinám obětí a pozůstalým, ale i celému americkému národu,“ uvádí se v dopisu.

Papež František označil zabití nejméně padesáti lidí za nesmyslnou tragédii. „S hlubokým zármutkem po vyslechnutí zprávy o střelbě v Las Vegas papež František zaslal ujištění o své duchovní blízkosti ke všem lidem, kteří byli zasaženi touto nesmyslnou tragédií,“ uvedl Vatikán v telegramu zaslaném biskupovi římskokatolické církve v Nevadě.