Německu hrozí, že do konce roku nestihne sestavit koalici

Události: Německu hrozí, že koalici nestihne do konce roku sestavit (zdroj: ČT24)

V Německu se množí hlasy, podle kterých země nestihne sestavit novou vládu do konce roku. Koaliční jednání se rozběhnou nejdříve za čtrnáct dní a vedle obsahu panují spory i o jejich formu. Zatímco Zelení a liberálové se na rozhovory s potenciálními partnery už připravují, kancléřčina unie řeší vnitřní spory ohledně dalšího směřování.

Nejsilnější strana hledá viníky slabého volebního výsledku a debata se z velké části točí kolem migrace. Z východního Německa, kde CDU výrazně oslabila na konto protiimigrační AfD, zní, že integrační kapacity jsou plné, říká zpravodaj ČT Václav Černohorský.

„Tady vláda v Berlíně už hranici jasně vytyčila. Určila kolik peněz z rozpočtu je ochotná dát spolkovým zemím a obcím a kolik musí platit samy,“ uvedl předseda vlády Saska-Anhaltska Rainer Haseloff (CDU).

Ještě důraznější je premiér saské vlády. Chce, aby CDU po volebním neúspěchu otočila kormidlo jasně doprava. „Silně pociťuji přání lidí, aby Německo zůstalo Německem, aby v této zemi nedocházelo ke střetům mezi různými etniky,“ uvedl předseda vlády Saska Stanislaw Tillich (CDU).

Hlasitě je zevnitř unie slyšet i odmítání změny směru. „Zevrubná analýza výsledku přináší úplně jiný pohled. Části strany, které se chovaly zvlášť konzervativně, ve volbách dobrého výsledku nedosáhly,“ řekl předseda vlády Šlesvicka-Holštýnska Daniel Günther (CDU).

Vydat se se svou stranou ze středu do prava opakovaně odmítla i Angela Merkelová. A nechce mluvit ani o politickém dělení Německa na východ a západ. „Obavy z globalizace, anonymity, nedostatečného zajištění vidíme v podstatě i v zemích bývalého západního Německa. Proto musíme problémy řešit celoněmecky,“ uvedla německá kancléřka Angela Merkelová.

Šanci vyjasnit si vzájemné rozpory budou mít politici kancléřčiny unie během schůzky plánované na příští neděli. Týden na to jsou zemské volby v Dolním Sasku. Do té doby se kolem sestavování vlády v Německu evidentně nic zásadního nepohne, podotkl Černohorský.