Útočník s nožem zabil dvě mladé ženy na nádraží v Marseille. Byl zastřelen

Francouzské bezpečnostní síly zastřelily muže, který útočil řeznickým nožem na lidi na vlakovém nádraží ve městě Marseille. Podle policejních zdrojů, které citovala agentura Reuters, dvě napadené zemřely. Identita útočníka zatím není známá, podle francouzského ministra vnitra Gérarda Collomba šlo zřejmě o teroristický čin. K útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát.

Podle policejních zdrojů útočník napadl dva lidi na vlakovém nádraží Saint Charles v centru jihofrancouzského přístavu Marseille. K incidentu došlo před druhou hodinou odpolední. Svědkyně incidentu řekla agentuře Reuters, že útočník vytáhl nůž z rukávu a napadl dvě mladé dívky.

Útočníkovi bylo okolo třiceti let a měl severoafrické vzezření. Podle jednoho ze zdrojů, který citují francouzská média, u sebe neměl dokumenty, podle dalšího ho policie znala, protože se již v minulosti dopustil několika trestných činů.

Útočník měl při útoku křičet Allahu Akbar, což v arabštině znamená Bůh je veliký. Collomb prohlásil, že šlo pravděpodobně o teroristický útok, s jistotou to však zatím potvrdit nelze, přestože se k odpovědnosti za incident přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Pachatele na místě zastřelili vojáci, kterých v zemi po útocích v Paříži z roku 2015 hlídkuje asi sedm tisíc.

Vyšetřováním bylo pověřeno protiteroristické oddělení pařížského státního zastupitelství. Ve Francii po řadě útoků islamistických radikálů v posledních dvou letech platí výjimečný stav. Při útocích teroristů v zemi za poslední dva roky přišlo o život více než 200 osob.

Expert: Útokům nelze předejít, možné je minimalizovat následky (zdroj: ČT24)

Svědek útoku: Reakce byla rychlá

„Byli jsme se podívat na soupravy TGV. Najednou proti nám běžel dav lidí. V tu chvíli jsme uslyšeli střelbu. Pohybovali jsme se tak sto metrů od toho místa. Lidi panikařili, sami jsme nevěděli, co máme přesně dělat, takže jsme se přidali do davu,“ popsal situaci na nádraží svědek útoku Michal Dvořák.

„Pak panika ustala. Šli jsme se podívat, co se stalo, jestli jsme neběželi zbytečně. Viděli jsme útočníka, který už ležel na zemi zastřelený. Ze všech vchodů vybíhali další a další policisté a vyháněli lidi z nádraží. Vypadalo to, jako by očekávali, že přijde ještě další útok,“ vylíčil dále.

„Útočník byl velmi rychle zlikvidován,“ ocenil Dvořák profesionální reakci bezpečnostních sborů. „Vypadalo to, že se snaží podchytit, jestli v tom nejsou zaangažovaní další lidé. U každého východu nás kontrolovali. Přišlo mi, že se snaží zjistit, jestli tam třeba ještě není bomba,“ dodal.

Expert: Šance zabránit útoku je minimální

Francouzský prezident Emmanuel Macron pochválil vojáky a policii za zásah a vyjádřil soustrast rodinám obětí. „Kdyby tam nebyla armáda, měli bychom více mrtvých,“ řekla rozhlasové stanici France Belu Province poslankyně Samia Ghaliová.  

Bezpečnostní analytik Josef Kraus uvedl, že sehnat nůž je velice snadné, nebudí žádná podezření a není k tomu zapotřebí ani povolení. Proto je tato zbraň u teroristů tak oblíbená, podobně jako automobily.

Zabránit podobnému činu, k jakému došlo v Marseille,  je podle Krause velice těžké. U koordinovaných útoků, při nichž dochází ke komunikaci, je podle něj větší šance na odhalení. „V případě, že se jedná o osamoceného vlka, možnosti zabránit útoku jsou minimální,“ dodal.

Nasazením vojáků v ulicích podle analytika nelze útokům zcela předejít. „V momentě, kdy už k útoku samotnému dojde a speciální složky jsou aktivní, ale může dojít k tomu, že následky jsou menší,“ vysvětlil s tím, že je možné minimalizovat počet obětí či dobu trvání útoku.