Pochod islamistů v Dháce nepřežilo 22 lidí

Dháka - Nejméňě 22 lidí zemřelo podle policie při střetu demonstrantů s policisty v bangladéšské metropoli Dháce. Islamisté požadovali důslednější islámské vzdělávání a trest smrti pro ty, kdo slovně napadají jejich náboženství. Sto lidí se při potyčkách zranilo. Vláda vyhlásila zákaz msaových akcí. Protesty nemají přímou souvislost s pádem textilní továrny, při kterém zahynulo přes 600 lidí.

Násilné střety mezi policisty a účastníky islamistické demonstrace v Dháce nepřežilo 22 lidí. Při protestech se sešlo kolem půl milionu lidí. Pochod islamistů prošel několika dopravními tepnami bangladéšské metropole. Zablokovali přitom dopravu mezi Dhákou a dalšími městy. Vzduchem navíc začaly létat kameny. Demonstranti zapálili dokonce policejní služebnu. Hořelo i několik aut a obchodů. 

Policie proti davu proto zakročila. Rozháněla lidi gumovými projektily a slzným plynem. Někteří svědci ale tvrdí, že se střílelo i ostrými náboji. Podle zdrojů z nemocnic měly některé oběti střelná zranění na hlavě. 

  • Islamisté demonstrovali v Dháce autor: Sipa Press/PALASH KHAN , zdroj: Isifa
  • Demonstranti zapalovali auta i obchody autor: Palash Khan/Sipa USA, zdroj: Isifa

Podle listu Daily Star si skupina islamistů Hefazate Islám najala nejméně 3 000 vozidel, autobusů a dodávek, aby do metropole dovezla co nejvíce demonstrantů. Další pak na místo dorazily vlaky.

Skupina chce přísnější separaci mužů a žen, žádají také dodržování islámských pravidel ve školách. Takové požadavky jsou přitom v rozporu s vládní politikou. I když je sice v zemi skoro 90 procent muslimů, vláda deklaruje, že Bangladéš je sekulární demokracie a současné zákony jsou proto podle premiéra Šejka Hasena v pořádku.