Pomahač má nový cíl - transplantovat nohu po mrtvém dárci

Praha – Jen pár dní poté, co český chirurg Bohdan Pomahač představil ženu, které úspěšně voperoval obličej po zemřelém dárci, chystá další ambiciózní projekt. České televizi se svěřil s tím, že jeho novým cílem je navracet lidem další část těla, a to dolní končetinu. S využitím nové revoluční techniky má jít o nahrazení protézy skutečnou nohou pocházející opět od zesnulého člověka.

Nejvíce se asi proslavily úspěšné transplantace obličejových tkání. Dokázal vrátit tvář muži, jehož dcera se ho do té doby bála, jinému člověku transplantoval obě ruce. Ženě se znetvořeným obličejem vrátil chuť žít. Nově ale stojí Bohdan Pomahač před dalším smělým cílem. „Nám to pomůže naučit se zjistit, jestli ty nohy jsou lepší než protézy a do jaké míry. My už máme vědecké protokoly připravené, takže je to jen otázka toho vybrat ty správné pacienty, se kterými začneme,“ řekl český chirurg.

Pokud bude Pomahač úspěšný, mohl by jeho tým v budoucnu pomoci lidem například po incidentech, jako byl nedávný výbuch při Bostonském maratonu. Poté, co někteří byli s vážným zraněním převezeni, podrobili se nucené amputaci dolních končetin – paradoxně právě v nemocnici, kde Pomahač působí. „To si myslím, že je obrovská naděje v jejich životě a pacientů jim podobných, kteří během hodiny ztratí něco tak důležitého, jako jsou ruce nebo nohy a budou mít šanci návratu do normálnosti,“ dodal chirurg.

Transplantace nohou se možná dočká i Jeff Bauman - jedna z tváří bostonské tragédie. Výbuch v cílové rovince maratonu ho připravil o obě a jeho fotografie obletěla svět. Shodou okolností byl on, kdo vyšetřovatelům popsal pachatele, kterému se těsně před explozí díval do tváře. V noci na dnešek zažil dojemný moment před zápasem svého oblíbeného týmu v NHL. Na místním stadionu ho přivítala vyprodaná aréna. Lidem zamával vlajkou s nápisem „Silný Boston“.

Ve 42 letech český chirurg dokázal mnohé, jednou z jeho dalších snah je i problém, se kterým si lékařská věda neví rady už 60 let – jak bez silných léků zajistit, aby lidské tělo přijalo cizí tkán. K tomu je ale zatím stále daleko.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)