Islámský stát zabil nedaleko Palmýry desítky členů Asadových sil

Nejméně 58 příslušníků sil věrných syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi bylo ve čtvrtek zabito při sérii útoků bojovníků teroristické organizace Islámský stát (IS) v centrální provincii Homs. Oznámila to exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje s pomocí lidí v terénu.

Islámský stát se k útokům na pozice syrské armády a spřátelených milic, které se odehrály v pouštní oblasti jižně od města Suchna, přihlásil v prohlášení. Uvedl v něm, že byly zabity desítky členů sil věrných Asadovu režimu.

Město Suchna se nachází asi 50 kilometrů severovýchodně od starobylého města Palmýra a zhruba 30 kilometrů od hranic s provincií Dajr az-Zaur, která je kromě Rakky posledním opěrným bodem IS v Sýrii.

Při bojích v blízkosti východosyrského města Dajr az-Zaur přišel v neděli život ruský generálporučík Valerij Asapov. Osudným se mu stal dělostřelecký granát odpálený právě příslušníky teroristické organizace Islámský stát (IS). S odkazem na sdělení ruského ministerstva obrany o tom informovala agentura TASS.

Rusko vládě prezidenta Bašára Asada poskytuje od roku 2015 významnou vojenskou podporu, která postupně změnila poměr sil na syrském bojišti. Proti Islámskému státu se tak nyní zaměřují dvě různé ofenzivy; jednu vede právě syrská armáda podporovaná Ruskem, druhou jednotky arabsko-kurdské koalice za podpory mezinárodních sil v čele se Spojenými státy.

Teroristé zveřejnili další údajnou nahrávku svého vůdce

Islámský stát také prostřednictvím zpravodajské agentury al-Furkán zveřejnil zvukovou nahrávku, na níž údajně mluví její vůdce abú Bakr Bagdádí. Ten se vyjadřuje ke ztrátě Mosulu před dvěma měsíci a ke krizi kolem Severní Koreje. Podle tiskové agentury Reuters není jasné, kdy byl 46minutový záznam pořízen. V poslední době se opakovaně objevily nepotvrzené zprávy o Bagdádího smrti, naposledy byla nahrávka s údajným Bagdádího hlasem zveřejněna loni v listopadu.

Nahrávka byla zveřejněna uprostřed spekulací o Bagdádího osudu poté, co IS přišel o kontrolu nad většinou území donedávna ovládaných v Iráku a v Sýrii. Smrt Bagdádího, kterého Reuters označil za „nepolapitelného vůdce“, oznámilo naposledy v červnu Rusko a krátce poté ji zopakovala organizace syrských ochránců lidských práv SOHR.

Události ČT: Vůdce IS Bagdádí údajně žije (zdroj: ČT24)

Zdroj z amerických tajných služeb k nové nahrávce podle AFP sdělily, že záznam zkoumají a ověřují. „I když nemáme důvod pochybovat o jeho pravosti, v nynějším stádiu jej nemáme ověřený,“ sdělil.

Počátkem září USA vyjádřily nad Bagdádího koncem pochybnosti. USA na Bagdádího hlavu vypsaly odměnu 25 milionů dolarů. K předchozím zprávám o Bagdádího smrti generál Stephen Townsend, který velí operacím proti IS v Iráku a Sýrii, řekl, že mu chybí „přesvědčivý důkaz, informace tajných služeb nebo i jiného zdroje, který by potvrdil Bagdádího smrt“. Podle něj naopak zprávy rozvědek naznačují, že vůdce IS je naživu.